Hírek

2014.05.25. 16:09

Kiöntött egy patak Bakonykútiban (frissítve)

Több Fejér megyei településen is felhőszakadás volt vasárnap délután. A rövid idő alatt lehulló jelentős mennyiségű eső a többszörösére duzzasztotta a Bakonykútiban található Kertalja patak vizét.

A bejelentés a település polgármesterétől érkezett délután negyed ötkor, hogy a falut is érintő vízfolyás olyan mértékben árad, hogy lakóházakat és közutakat veszélyeztet. A műveletirányítás a megyei műveleti szolgálatot és a székesfehérvári hivatásos tűzoltókat több nagyteljesítményű vízszivattyúval riasztotta az esethez, és a fehérvárcsurgói önkéntesek is elindultak.

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados

A felderítés során kiderült, hogy az Ady Endre utca végénél az egyébként alig egy méter széles csermely 30-40 méter szélesre duzzadt, átbukott egy betonhíd felett és öt lakóházat körbevett. Az épületekbe nem tört be a víz, embereket nem veszélyeztetett, a kertekben viszont több tíz centiméter iszapot hagyott maga után. A sodrás erejét jól mutatja, hogy elsodort egy lakókocsit és egy fémből épített gyalogos hidat is. A lakókocsit szerencsére csak pár méteren keresztül vitte a víz, mivel különböző tereptárgyakban elakadt.

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados

Az utca takarításához a település biztosított egy toló lappal felszerelt traktort, a hivatásos és önkéntes tűzoltók pedig vízsugárral lemosták a visszamaradt sármaradékot. A hídon kézi szerszámokkal távolították el a hordalékot, hogy csökkentsék a szerkezetre nehezedő nyomást. Jelenleg elzárt épület már nincs, a hidat viszont még nem lehet használni addig, amíg a patak vize átbukik rajta. A területet a helyi polgárőrök biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!