Hírek

2016.06.17. 10:50

Kipróbáltuk, jól működik az új buszmenetrend okostelefonos tervezője

Székesfehérvár – Kipróbáltuk az okostelefonokon már elérhető, új buszmenetrendre készített útvonaltervezőt, ami tapasztalatunk szerint kiválóan működik. Kérdés persze, hogy akinek nincs okostelefonja, miként igazodik majd el.

Házi Péter

A közgyűlés június 9-én azzal a kitétellel fogadta el az új buszmenetrendet, hogy június 24-én, a többletkilométerek anyagi vonzatának ismeretében újra tárgyalnak arról, bevezessék-e az új járatokat. A jövő heti közgyűlésen döntenek arról is, hogy ha augusztus 1-től megváltoztatják a járatokat, akkor a részletekről miként és hol tájékoztatják az utasokat.

Az okostelefonokon azonban már elérhető a Moovit névre hallgató ingyenes alkalmazás, amellyel a Fehérváron belüli buszos utazásunkat is megtervezhetjük. Csak be kell írni, honnan hová szeretnénk eljutni: ha például az Ybl lakótelep környékéről szeretnénk a maroshegyi Nagyszebeni utcába menni, az alkalmazás azt is kiírja, hány perc múlva induljunk el gyalogosan a buszmegállóig. Konkrétan a 11 óra 3 perckor induló 120-as jelzésű busszal kell(ene) eljutnunk a Temesvári utcáig, ahol kilenc perc múlva érkezik a Nagyszebeni utcába tartó 324-es járat. Az applikáció mindezt térképen is mutatja, sőt, ha kérjük, szól, amikor az a buszmegálló következik, ahol le kell szállnunk! A korábbi előterjesztésben egyébként szerepelt, hogy az önkormányzat szeretné, ha a google útvonaltervezőjére, valamint a menetrendek.hu oldalra is felkerülne majd az új járatrendszer, de erről talán a jövő héten lesz frissebb információ.

Az mindenesetre a lakossági fórumokon is megfogalmazódott, hogy miként igazodnak majd el a teljesen új számozású járatok között azok, akiknek nincs okostelefonja. Meg lehetett volna tenni, hogy a meglévő rendszert egészítik ki új számozással, ezzel viszont a megszokásból közlekedők esetében (valljuk mg, a többség ilyen), könnyen nagy zavart lehetett volna okozni. Az új járatszámok viszont a szakemberek szerint arra késztetik az utasokat, hogy jobban figyeljenek, így megtanulják az őket érintő változásokat. A logika egyébként követhető: a körjáratok egyetlen számot és hozzá egy betűt kapnak, a többi járatot háromjegyű számmal jelölik. Ebből az első az indulási decentrum száma (1-Szedreskert, 2-Jancsár utca, 3-Vasútállomás, 4-Csapó utca) Az 5-össel kezdődő járatok pedig nem decentrumból indulnak, különböző városrészeket kötnek össze úgy, hogy a Belvárost elkerülik.

Tudni érdemes azt is, hogy mivel a KNYKK elődjével kötött szerződés lejárt, közebszerzést kell majd kiírni, ám ez elég hosszú folyamat, így most az önkormányzat a régi szerződést az új hatályba lépésének napjáig, de legkésőbb 2017 utolsó napjáig meghosszabbította. Ez azt jelenti, hogy ha lesz új menetrend, azt az első időszakban mindenképpen a KNYKK Zrt. biztosítja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!