Hírek

2017.05.14. 18:35

Királyi esküvő - Középkori hangulat az egykori koronázó templom titkai és kincsei között

Székesfehérvár - A középkori királyi esküvő színpompás, magával ragadó látványa „megkoronázta” a romkerti szombatot.

V. Varga József

A Nemzeti Örökség Intézete által tavaly indított országos programhoz kapcsolódva Székesfehérvár Nemzeti Emlékhelye az idén is kinyitotta kapuját, hogy a történelem szerelmesei felfedezhessék a magyar királyok egykori koronázó templomának titkait és kincseit.

Középkori királyi esküvővel ünnepeltek a fehérváriak szombaton a Romkertben, az Emlékhelyek napján Fotó: Molnár Artúr

Az érdeklődők újfent megcsodálhatták a korabeli ruházatokat, megtapsolhatták a hagyományőrzők fegyveres kunsztjait, megismerkedhettek régi hangszereinkkel.

A násznép felvonulása az Országalmától indult, és haladt - képzeletünk segítségével - az egykori Nagyboldogasszony-bazilikáig Fotó: Molnár Artúr

Az egykori koronázó templombeli történelmi attrakciót valóban „megkoronázta” a pompás királyi esküvő. A szombat délelőtti és délutáni fenséges frigy a középkori liturgiát követte, a Várkörút felőli kaput ezúttal két, csaknem öt méter magas óriásbáb őrizte. Szakvezetések, múzeumpedagógia foglalkozások és koncertek várták a látogatókat. Este, a Kodály-emlékév kapcsán kórusok énekeltek, majd fáklyás tárlatvezetéssel zárult a szép ünnepi nap.

Történelmi feltöltődést és színes programokat kínált az Emlékhelyek napja. Megtudtuk: a bazilika falai között harminchat magyar királyt koronáztak meg. Szent Istvánon és fián, Szent Imre hercegen kívül tizennégy királyunknak végső nyughelyet is adott a templom (Fotó: Molnár Artúr)

A kapunyitást követően a Sub Rosa régizenei együttes szórakoztatta a sokadalmat. A középkori királyi esküvőt két alkalommal (délelőtt és délután) is prezentálta az alkalmi társulat, Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház művészének rendezésében. Közreműködtek a Szabad Színház tagjai, fegyveres vitézek, zászlóforgatók, ifjú dalosok, akrobata gyermekek és tűzzsonglőrök. A mesélő tisztét Szabó Bence töltötte be. A násznép felvonulása az Országalmától indult, és haladt - képzeletünk segítségével - az egykori bazilikához. A szertartás, az esküvő a maga rendjét követte, végül nem maradt el az udvari nép - a nagyérdemű - tapsa, éljenzése.

A programok sorában nagy sikerrel szerepelt a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, az I. András Király Lovagrend és a Bandiere Zászlóforgatók. Zenélt a Fiori Musicali furulyaegyüttes, Varró János népzenész hangszerbemutója kicsit és nagyot egyaránt elvarázsolt, a finálén a Hermann László Zeneiskola és a Ciszterci Szent István Gimnázium vegyeskara énekelt. Az ingyenesen látogatható Nemzeti Emlékhelyen idegenvezetéssel kereshették fel az érdeklődők a bazilika maradványait, a Szent István által épített egykori koronázó templom történetéről Biczó Piroska régész, a temetkezésekről Rácz Piroska antropológus beszélt a vizitálóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!