Hírek

2014.04.22. 15:40

Esélyt kapott az együttmaradásra az ötgyerekes család

Alcsútdoboz - Öt gyermek életkörülményeinek javítása érdekében fogtak össze többen, elsősorban az önkormányzat. A szőlőhegyről a faluba költözött család a lakással esélyt kapott az együttmaradásra.

Zsohár Melinda

Bagó Andrea és Marton Zsolt négy gyermekükkel: Zinajda, Amanda, Zsoltika és a kicsi Tamara (Fotó: H. Kolláth Mária)

Vannak krízisek, amelyekkel az érintettek maguk képtelenek megbirkózni. Ez történt Bagó Andreával, aki tizenegy esztendővel ezelőtt vásárolt magának egy átalakított présházat a lakott területen jócskán kívül, s fiával, a most 14 éves Brankóval odaköltözött. Jól hangzik a romantikus környezet, a természet szépségének dicsérete, de ha nem elég a pénz, s a körülmények is romlanak, akkor mindez hamis képet fest csupán. Andrea megismerkedett Marton Zsolttal, s bár nem kötöttek házasságot, négy közös gyermekük született. Zinajda hat, Amanda négy, Zsoltika 3 éves, s a kicsi Tamara alig három hónapos.

A pár magánéleti válságáról nem szólunk, ez magánügyük. Tény, anyagilag ellehetetlenültek, a ház bővítését, tatarozását nem tudták megoldani, a férfi elveszítette munkahelyét, nem kapott másutt sem munkát. A kisbabát alig akarták hazaengedni az édesanyával a kórházból, ám mégis hazahozhatta Andrea Tamarát a szőlőhegyi 12 négyzetméternyi lakótérbe. A tél végén a gyámhatóság figyelmének hatókörébe került azonban a vergődő család, s úgy határoztak az illetékesek, a gyerekeket ideiglenesen állami gondozásba veszik. A védőnő, Vargáné Ángyás Gabriella, s az óvónő, a gyerekvédelmis Kocsis Tünde azonban úgy vélték, a gyerekeket szereti édesanyjuk, a körülmények miatt nem lenne emberséges megoldás elszakítani őket egymástól. Megmozdult a gépezet, ezúttal gyorsan, jó irányba.

Az alcsútdobozi polgármester, Oláh Gyárfás maga is átélte árvaként a háború után a szülő- és családnélküliség fájdalmát. Rendkívüli testületi ülést hívott össze, hogy kiutalhassák Andreáéknak a nemrégiben megürült önkormányzati lakást. Szólt mányi polgármester társának, Ugron Zoltánnak, tudna-e segíteni, s ott éppen kapóra jött egy különös örökségi história. Egy Mányról elszármazott, magányos idős úr a községre hagyta ingó és ingatlan vagyonát, az egyszerű, még használható bútorai így Alcsútra, Andreáékhoz kerültek. A két szoba, a tágasabb konyha, a benti vécé óriási változást hozott a szűkölködő család életében. A nagyfiú jó képességű, az iskolában a tanárok a továbbtanulási lehetőségeit latolgatják, mi lenne előnyösebb számára. A helyi Karitász is segített a kicsik ellátásában, magánemberek is adakoztak.

A pár viszonya valamerre eldől, ezt a szülőknek maguknak kell megszenvedniük. A gyámhatóság a gyerekek érdekeit tartja szem előtt. A lakást egyelőre május 10-éig utalta ki az önkormányzat a gyesen levő Bagó Andreának, a történet korántsem végződött hepienddel. Egy esélyt azonban kaptak a haladékkal.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!