Hírek

2016.09.27. 15:17

Kis készülék, nagy ötlet: biztonságosabbak lesznek a panellakások

Székesfehérvár – Ha kigyullad az olaj a tűzhelyen, egy kis poroltó sokkal hatásosabb, mint a rádobott rongy vagy a vödör víz. „Kísérleti” jelleggel több háztömbben is poroltót vehetnek igen olcsón a lakók: biztos, hogy ettől nő a biztonságuk.

Házi Péter

A legtöbb tízemeletes házban megvannak a száraz tűzivíz vezetékek, amelyek funkciója az lenne, hogy amikor tűz esetén megérkezik a tűzoltóság, a vezeték aljára rácsatlakoztatják a saját tömlőjüket, s amelyik emeleten ég a tűz, ott csak szépen megnyitják a csapot s már jön is a víz, azaz a tömlő összerakásával nem megy el az idő. A gyakorlatban azonban nagyon sok helyen ellopták az alumínium zárórészeket, így ha vízzel engednék tele a vezetéket, abból orrán-száján ömlene a víz. Másrészt a tűzoltóknak 45 méterig felemelhető emelőkosaruk is van, azaz kívülről is elérik a legmagasabb fehérvári házak legfelső szintjeét is. Ezért, mint a városban számos épületet kezelő Schmöltz Miklós mondja, a gyakorlatban nem használják ezeket a tűzivíz vezetékeket, mégha most már újra kötelező ezek működőképes állapotban tartása.

Fotó: Házi Péter

– Arra gondoltunk, hogy a lakók biztonságát és biztonságérzetét is jelentősen javítaná, ha minden lakás kapna egy-egy poroltót. Kísérleti jelleggel öt épületben vittük a közgyűlés elé az ötletet, egyetlen ház lakói mondták azt, hogy nem akarnak élni a lehetőséggel, a többieknek tetszett az ötlet – mondja a közös képviselő. Így a „projekt” a Kelemen Béla, a Horog, a Sziget és a Tolnai utcában valamint a Cserepes közben lévő házaknál indult el. A lakóknak mindössze 2750 forintot, a két kilogrammos porral oltó készülék árának a felét kell kifizetniük, s már meg is kapják azt. Ezek nyomásmérővel is fel vannak szerelve, így látható, hogy van-e bennük „szufla”.

– Nagyon egyszerű a használatuk, s egy kisebb konyhai tűznél – ilyen a paneltüzek túlnyomó része – komoly segítséget jelenthetnek. Ha nagyobb tűz üt ki, akkor persze azonnal menekülni kell – mondja Schmöltz Miklós. A készülékeket természetesen nem kötelező a lakóknak megvenniük, de ha valaki úgy dönt, kell neki egy ilyen, az 5500 forintos ár másik felét a közös költségből pótolja ki a társasház. A képviselő tapasztalata egyébként az, hogy a négy házban a lakók ötven-hatvan százaléka élt a lehetőséggel, ami azt jelenti, minden szinten legalább egy poroltó van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!