Hírek

2014.07.16. 16:00

Kis mecsetet találtak a csókakői várnál

Székesfehérvár - A közelmúltban avatták a csókakői vár feltárt és helyreállított kápolnáját, most pedig újabb ásatás kezdődött.

Tribolt Lajos

Fotó: Koppán Viktor

A fehérvári Szent István Király Múzeum égisze alatt ismét ásatás zajlik a csókakői várban. Az ásatás vezetője Kovács Gyöngyi, az MTA BTK régészeti intézetétől, szaktanácsadója Hatházi Gábor, az első ásatás vezetője, de ott van Kulcsár Mihály, a fehérvári múzeum igazgatóhelyettese. Ők hárman alkották az első, 1997-es ásatás régészeti csapatát. Régészként jelen van Kolláth Ágnes szintén a régészeti intézettől és ketten a fehérvári múzeumból.

Hatházi Gábor a Fejér Megyei Hírlapnak elmondta, egy törökkori mecsetet tárnak fel. Létezéséről több forrásból is tudtak. A híres török utazó például azt írta, hogy a vár alatt elhaladva a müezzin hangját hallotta fentről.

A nem mindenben megbízható török utazó, Cselebi sorain kívül a mecset létét egy 1690-es váralaprajz és a fennmaradt török zsoldjegyzék is bizonyítja, egy török pap szerepelt a 17 század eleji zsoldlistákon.Hatházi Gábor ma az Emberi Erőforrás Minisztériuma közgyűjteményekkel foglalkozó főosztályának vezetőhelyettese.

Mint mondja azért van itt, mert abba sem hagyta az ásatást, hiszen 1997-ben a megyei múzeum munkatársaként ő kezdte el itt a munkát. Most a szabadsága terhére kapcsolódott be a munkákba, mivel jó időnként visszatérni a gyakorlati teendőkhöz, s a vár feltárása személyesen is érdekli. Lapunknak elmondta, korábban már közel voltak a mecset maradványaihoz, kiderült, egy méter hiányzott, hogy megtalálják. Most már megvan a valószínűleg apró mecset fala, mégpedig jellegzetesen török falazattal. A most egy hónapig tartó ásatás során igyekeznek minél több részletet feltárni a műemléki tervezéshez. Ősszel egy újabb ütemben tovább folytatják a munkát.Kulcsár Mihály fehérvári múzeumi igazgatóhelyettes elmondta, az eddigi leletek az időközben megyeiből fehérvárivá lett múzeumban vannak, s a mostaniak is oda kerülnek. Az ásatás finanszírozója a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!