Hírek

2017.05.12. 18:11

Kisebbek lesznek a kamerás bírságok?

A közterület-felügyelők a belügyminiszter szerint nem büntethetik meg a kameráik képe alapján a szabálytalankodó autósokat. Folytatódik a jogi vita?

Házi Péter

A budapesti főpolgármester felesége még februárban kanyarodott szabálytalanul egy utcába, s miután számos szabálytalankodó autós társához hasonlóan ő is bírságot kapott, a közterületi kamerák képe alapján történő büntetésről megindult a vita. A kérdés Fehérváron is aktuális, itt is működtet kamerákat a közterület-felügyelet, amelyek képei alapján több bűncselekményt is sikerült felderíteni vagy éppen megakadályozni. Fehérvár polgármestere levélben kereste meg Lázár Jánost, csökkentsék a bírságok mértékét, az ellenzék pedig azt javasolja, amíg a helyzet nem tisztázódik, Fehérváron a kamerák alapján ne szabjanak ki bírságot és fizessék vissza az eddig kiróttakat.

Hónapok óta húzódik a vita arról, hogy a közterületi térfigyelő kamerák felvételei alapján ki lehet-e szabni bírságot a sofőrökre.

A fővárosból indult vita a megyében is nagy figyelmet kapott: a fő kérdés, hogy a közterület-felügyelők megbüntethetik-e a szabálytalankodó autósokat a térfigyelő kamerák felvételei alapján, valamint az objektív felelősség alkalmazásával.

A téma kapcsán még áprilisban állást foglalt Székesfehérvár önkormányzata. Ekkor Cser-Palkovics András polgármester elmondta: bár azzal egyetért, hogy a szabálykövetőket részesítsék előnyben a szabályszegőkkel szemben, úgy véli, a kiszabott bírságok összegét jelentősen mérsékelni kellene.

Nem egy bűncselekményt füleltek már le a fehérvári kamerák képe alapján, a vita inkább az autósok bírságolásáról szól

Május 11-én Cser-Palkovics András nyílt levélben is megfogalmazta véleményét Lázár János felé, amelyben azt javasolja a miniszternek, hogy fontolják meg az egyes bírságtételek csökkentését, s ezt követően módosítsák a bírságok összegéről szóló jogszabályt. A nyílt levélben a polgármester arra is rámutat: nem nevezhető jogszerűtlennek a térfigyelő kamerák felvételei után kapott bírság, mert ezeknek az eszközöknek a „hatáskörét” nem a GKM-rendelet szabályozza. Sőt, a rendőrség és a közterület-felügyelet más-más jogszabályhelyek alapján szab ki bírságot, és a tételeket is más jogszabály határozza meg.

A bírságok összegének mérséklését az ellenzék is kiemelte a tegnapi sajtótájékoztatóján. – A magyar, így a fehérvári fizetések színvonalától is elrugaszkodottan határozták meg a bírságok összegeit – mondta Márton Roland ellenzéki önkormányzati képviselő, aki ezt követően arra kérte a városvezetést és a közterület-felügyeletet, hogy amíg jogilag nem tisztázódik a helyzet, szüntessék be a térfigyelő kamerák felvételei utáni bírságolást. Az ellenzék 5–8 ezer forintban maximalizálná a közlekedési kihágások miatti bírságok összegét.

– Mindezek mellett, ha mégis kiderül, hogy az elmúlt két évben jogszabályt sértett a város a bírságok beszedésével, úgy gondoljuk, nem lehet más megoldás, minthogy minden egyes megbírságolt fehérvárinak visszafizetik a pénzt – mondta Földi Judit ellenzéki önkormányzati képviselő.

– Egyelőre csak politikusoktól, és nem a jogalkotótól hallottunk véleményeket a közterületes kamerák képe alapján való bírságolás kérdésében. Amíg a jogszabály ezt nem „követi le”, addig ezeket a nyilatkozatokat csak saját véleményként érdemes kezelni. Egyébként nem is magával a bírságolással, hanem a büntetés aránytalanságával van gond, ezügyben pedig a jogalkotónak kell lépnie, hiszen a közterület-felügyeletnek nincs mérlegelési lehetősége – mondta érdeklődésünkre Boros László, a Magyar Autóklub megyei szervezetének jogásza, aki hozzátte, a jogász szakma is várja, miként jelenik majd meg a jogszabályokban az esetleges változás.

Boros egyébként óva int mindenkit attól, hogy pusztán a sajtóban megjelentek alapján ne fizesse be a büntetést, mint mondta, a legjobb magatartás az, ha az ember nem szabálytalankodik.

 

 

TAVALY 117 MILLIÓ FOLYT BE BÍRSÁGBÓL

Földi Judit ellenzéki önkormányzati képviselő elmondása alapján:

2014-ben 763 főt büntettek meg, 29,69 millió forint értékben

2015-ben 2 337 főt büntettek meg, 111,53 millió forint értékben

2016-ban 2 382 főt büntettek meg, 117,42 millió forint értékben

Székesfehérváron is vannak kiemelt területek a képviselők szerint:

Sok a szabálytalanság a bíróságnál található térfigyelő kameráknál

Gyakran büntetik a Budai úton, a záróvonalon átmenő autósokat

A behajtani tilos megszegése 30 000 forintba, a kötelező haladási irány megszegése 50 000 forintba kerül

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!