Hírek

2017.05.11. 17:59

Kitalálnak valami egyénit, helyit és összehozót

Magyaralmás, Csákberény, Zámoly – csak három azon kistelepülések közül, ahol fontosnak tartották összehozni a közösséget a héten, akár egy tematika mentén is.

B. Kiss László

A Cselekvő Közösségek Hete országos rendezvénysorozathoz a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség is csatlakozott. A programoknak első nap Naszály, csütörtökön pedig Magyaralmás adott otthont, ahol több mint fél tucatnyian adtak elő a hagyományőrzés, a közösségépítés témakörében.

A zámolyi magtárban lévő II. világháborús gyűjtemény helyi civil kezdeményezés és munka eredménye, szerdán sokan mentek el megnézni
Fotó: Koppán Viktor

A közösségépítésnek egyik jó módját jelentik a különféle rendezvények. Ezek szervezésében nem tudnak, de nem is akarnak versenyre kelni a közeli Fehérvárral, illetve Mórral – mondta el köszöntőjében Vas Istvánné, Magyaralmás polgármestere. A kis falunak azonban nincs miért szégyenkeznie: kolbásztöltő verseny, májusfa állítás, kézműves alkotótábor, szilvalekvárfőző verseny, falunap és adventi gyertyagyújtás egyaránt szerepel például az almási programok között, melyekről Kovács Helga, a Faluház vezetője számolt be részletesen a résztvevőknek.

Vécsei László 2010 óta Csákberény polgármestere. Mikor megválasztották, azzal kellett szembesülnie, hogy az önkormányzatnak nincs pénze semmire. Ettől fogva hagyták, hogy dolgozzanak a civil szervezetek – fogalmazott az elöljáró. A civilek, akiket a képviselők a tiszteletdíjukról történő lemondás révén támogattak meg anyagilag is, jó befektetésnek bizonyultak. A pénzt megtöbbszörözték a munkájuk, lelkesedésül által. Csákberényben manapság már egész sor programot rendeznek rendszeresen, de az önkormányzat csak a koszorúzásokat szervezi – monda el Vécsei László.

ahogy az alagsorban elhelyezett, a zámolyi paraszti kultúrát és életet bemutató tárgyakat is

Zámolyon szerdán többórás programot szerveztek a helyieknek. Amikor észrevették a kiírást, rögtön felvetődött, hogy csatlakozzanak, mondja Bánszki István polgármester, aki maga is végigkövette a kora délután a templomromtól induló, majd a gazdag helytörténeti anyagot felvonultató magtárnál, végül a faluházban folytatódó eseményeket. Közel százan voltak minden korosztályból, családok, iskolások – s a helyben született irodalmi nagyságok, Csoóri és Csanádi írásai köré rendezték a tematikus sétát, magtárbejárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!