Hírek

2016.01.15. 19:00

Népegészségügyi sajtótájékoztató: Kitértek az „elöregedés” problémájára, néhol kevés a fiatal utánpótlás

Székesfehérvár - A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának sajtótájékoztatóján a megyei tiszti főorvos, a járási tiszti főorvosok és a megyei népegészségügyi főosztály vezetői tekintették át a szakmai munkájukat és a várható feladatokat.

Buthy Lilla

A Fejér megyei népegészségügyi szakemberek megtartották immár hagyományosnak mondható évértékelő, évnyitó sajtótájékoztatójukat, ahol a többi között a megyei tiszti főorvos és a járási tisztifőorvos is áttekintette az elmúlt év szakmai munkáját.

Müller Cecília elmondta, 2016-ban nagy eseményre készülnek, szeretnék megdönteni a kézmosás-oktatás rekordját. A megyei tiszti főorvos külön kiemelte, hogy a tavalyi évben ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját a hungarikumnak számító védőnői szolgálat. Hozzátette, a közegészségügyi járványügyi helyzet 2015-ben Fejér megyében kedvező volt. Rendkívüli események nem, de rendkívüli történések azért adódtak. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, nincs járvány, de megyénkben több mint kétszeresére növekedett az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma.

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások teljesítése közel 100 száz százalékos volt, annak ellenére, hogy még mindig vannak olyan szülők, akik ellenzik a kötelező védőoltások beadatását. Müller Cecília kiemelte, az éghajlatváltozással a szakembereknek is meg kell küzdeniük: növekszik a hőségriadók száma, tavaly hat hőséghullám tette próbára szervezetünket.

- Olyan fertőző betegségek, amelyek régen csak Magyarországra behurcoltként voltak számon tartva, már itthon is fellelhetőek, főként a szúnyogok terjesztik ezeket betegségeket, például a nyugat-nílusi lázat - mondta, majd hozzátette:

- A WHO szakértői gárdája bicskén végzett ellenőrzést, a menekülteket befogadó állomáson, elsősorban az elhelyezést, az egészségügyi ellátást vizsgálták. A mi tevékenységünket példaként állították a többi befogadó ország elé - mondta Müller Cecília, majd hozzátette, május 5-én, a WHO kéztisztasági világnapján szeretnék megdönteni a kézmosás-oktatás Guinness világrekordját, amit most Skócia tart.

Sasvári Ildikó Dunaújváros járási tiszti főorvosa elmondta, a közegészségügyi-járványügyi helyzet biztonsága ezen a területen megfelelő volt, jelentősebb megbetegedési számmal járó járvány nem fordult elő. Almási Ferenc Székesfehérvár járási tiszti főorvosa arról számolt be, kiemelt figyelmet fordítottak az ételek sótartalmának vizsgálatára, és ellenőrizték az iskolai büfék árukínálatát. Kitért arra is, hogy a háziorvosi kar személyállománya elöregedett, nincs utánpótlás: így több helyen helyettesítéssel látják el a háziorvosi szolgálatot. Krisztián Erika járványügyi osztályvezető hangsúlyozta, hazánkban még nincs influenza-járvány, a megbetegedések száma a járványos küszöbérték alatt van. 2015-ben az egész országban, így megyénkben is nagyobb számban fordult elő bárányhimlő megbetegedés.

Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője arról beszélt. a 2015-ös sok kihívást hozott. Utalt a többi között a bicskei helyzet kezelésére, de mint mondta, 2016-ban is van energia az újító projektekre. Belláné Apostol Mária közegészségügyi osztályvezető kiemelte, 2015-ben ivóvízzel, fürdővízzel összefüggésbe hozható megbetegedésről nem szereztek tudomást, de nőtt az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma. Bella Ferenc egészségügyi igazgatási koordinátor elmondta, az egészségügyi igazgatás területén, panaszbejelentések miatt 20 esetben vált szükségessé szakfelügyelő főorvos felkérése, általában háziorvosi, vagy fogorvosi, ügyeleti ellátással kapcsolatban. Pásztor László egészségfejlesztési koordinátor pedig látványos és játékos bemutatót tartott, ami az iskolások számára is élménnyé teszi az új ismereteket a kézmosásról, a tüsszentésről és a mikrobák világáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!