Hírek

2014.07.23. 14:50

Varga Hanna Szingapúr után ismét külhonban folytatja

A fehérvári diáklány, Varga Hanna életútját időről-időre regényszerűen izgalmas dolog nyomon követni. A tehetséges Hanna közben leérettségizett, felnőtté vált, s most új útra lelt.

Kocsis Noémi

Véget értek a szingapúri középiskolás évek, Varga Hanna egyetemre készül. A rengeteg élményt adó szingapúri intézményben emelt szinten érettségizett biológiából, ázsiai és világtörténelemből, rajzból, angol nyelv és irodalomból. Közép szinten matematikából és spanyolból. Az érettségi mellé szakdolgozatot is kellett írnia, maximális pontot kapott rá.

- Az érettségi mellé járt egy nagyon rangos kitüntetést, elnyertem a Gavin Wadell Art-díjat a rajz területén nyújtott teljesítményemért és az önkénes munkáimat is jutalmazták.

A művészet mellet a természettudományokban is kitűnően teljesítő diáklányt tíz neves nemzetközi felsőoktatási intézményből 9-re felvették a tanulmányi eredményei alapján, végül nehéz döntést kellett hoznia: egy művészeti egyetem ajánlata helyett az USA Portlandban lévő, biológiai vonalon nagyon erős egyetemét választotta. Ösztöndíjasként válthatja valóra nagy álmát, hogy egyszer állatorvos lesz és beteg állatokon segít majd. Nem akarja feladni természetesen a művészeti tanulmányokat sem, ha a kreditje engedi, mindenképpen foglalkozik majd rajzolással, mondja.

Az egyik ázsiai, festékdobálós ünnepen készült fotó jól mutatja Hanna játékos, kíváncsi, érdeklődő oldalát - pedig lélekben már hónapok óta komoly egyetemista, orvosnak tanul

A következő 4+4 esztendőben kemény tanulás áll Hanna előtt, hiszen az ország egyik legjobb egyetemén kell bizonyítania magyar hallgatóként.

- Ami a Mi leszek, ha nagy leszek? kérdést illeti, szeretném kombinálni az orvostant és a művészetet, mivel a rajzaimon is elsősorban környezetvédelmi, állatjogi és emberjogi problémákat dolgozok fel. Fő célom, hogy segíteni tudjak - erre pont tökéletes az állatorvosi szakma , nagyon érdekel az elnyomottak perspektívájának megjelenítése rajzokon.

Hanna UWC-ösztöndíjasként került néhány éve Szingapúrba, s bár az ottani éghajlat alaposan megviselte a szervezetét, a páratartalom miatt szinte állandóan beteg volt, mégis összefoglalva azt mondja, rengeteget kapott az ösztöndíjnak köszönhető évektől.

- Nehéz röviden mesélni róla, mert úgy érzem, két év alatt éltem le szinte egy teljes életet. Rengeteg érdekes, hasznos dolgot tanulhattam, tapasztaltam, láttam. Fantasztikus embereket ismertem meg. Rengeteget utazhattam. Sokat változtam. Lehetőségeket kaptam, kitárult előttem a világ, 16-ból 18 éves lettem, felnőttem! És élveztem minden percét.

Hanna további előrementeléről még biztosan hallunk. Lélekben már egyetemista...



Címkék#Varga Hanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!