Hírek

2016.07.28. 15:30

Kiváló a tó vízminősége - Minden kijelölt fürdőhelyen végeznek közegészségügyi ellenőrzést

Fejér megye - Július végén kíváncsiak voltunk, hogy a szezon eleji eredményekhez képest, mely szerint kiváló a Velencei-tó vízminősége, történt-e változás.

Buthy Lilla

A többi között annak jártunk utána: mikor tartott vizsgálatot utoljára az ÁNTSZ? Hogy mit vizsgálnak ilyenkor a helyszínen és a laborban? Hány strandot érint a vizsgálat? Müller Cecília főosztályvezetőtől arra is választ kaptunk, milyen egészségügyi kockázatai vannak, ha a szabadvízi fürdőhelyeken nem megfelelő a vízminőség.

Idén tizenkét természetes fürdőhelyet jelöltek ki a Velencei-tónál, amelyek mindegyike egyben fürdővíz használati engedéllyel is rendelkezik.

- A fürdőhelyek engedélyezése előtt a Székesfehérvári Járási Hivatal népegészségügyi szakemberei előzetes helyszíni szemlét folytattak le annak érdekében, hogy a fürdőhelyek üzemeltetése megfeleljen a vonatkozó közegészségügyi előírásoknak, továbbá azért, hogy a víz minősége megfelelő legyen. A strandok működésének időtartama alatt minden kijelölt fürdőhelyen végeznek közegészségügyi ellenőrzést a járási népegészségügyi osztályok munkatársai 1-2 alkalommal - mondta el Müller Cecília, a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője.

A Velencei-tó valamennyi strandja és fürdőhelye kiváló, vagy jó minősítést kapott, mindenki bátran pancsolhat a tóban. Fotó: Archív

Hozzátette, a fürdési szezonban havi gyakorisággal ellenőrzik a tó vizének minőségét, utoljára július 12-én vettek mintát a tóból, legközelebb pedig augusztus 9-én vizsgálják majd a vízminőséget. Az eredménye szerint továbbra is valamennyi természetes fürdőhely vízminősége kiváló. Az ÁNTSZ honlapján ezeket az eredményeket mindenki nyomon követheti: látható, szinte valamennyi fürdőhelyen kiváló a víz minősége, egy-két fürdőhelyen kapott jó minősítést a víz. A hatóság egyébként négy osztályzatot adhat, ezek a kategóriák a következők: kifogásolt, tűrhető, jó és kiváló. A vizsgáló laboratórium a Fekál Enterococcus, Escherichia coli baktériumok és a klorofill-a jelenlétéről tájékozódik. A klorofill-a tartalom az esetlegesen jelenlévő algák kimutatására szolgál. Ez utóbbi alapján elmondható, hogy a strandok fürdővize jó minőségű. A laboratórium munkatársai a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás - tette hozzá. Amennyiben nem megfelelő a vízminőség egy fürdőhelyen, az elsősorban gyomor- és bélrendszeri tüneteket, hányást és hasmenést okozhat. A fent leírtak szerint azonban a Velencei-tóban történő fürdésnél ez nem fordulhat elő, mivel kiváló a víz minősége - tette hozzá a főosztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!