Hírek

2017.02.26. 19:55

Kiváló civileket ismertek el - Megkapták a Kurázsi-díjat

Pusztaszabolcs - A civilek és szervezeteik a legtöbb település életében fontos szerepet töltenek be. A városban a minap díjazták azokat.

Bokros Judit

A Civil Kurázsi Díjat a Pusztaszabolcsi Hagyomány-őrző és Hagyományteremtő Alapítvány kuratóriuma ítéli oda minden évben a helyi civilek javaslata alapján a legjobb pusztaszabolcsi civileknek - tudtuk meg Koltai Zsuzsannától, az önkormányzat kommunikációs munkatársától. Mint kiderült, a civilek maguk közül ajánlanak három jelöltet a díjra, a kuratórium pedig nem bírálja fölül a javaslatokat.

Idén két Civil Kurázsi Kiválóság Díjat osztottak ki kis ünnepség keretében a Hagyomány Házában. Az egyiket Lencsés Annának, az Alba Caritas helyi szervezete elnökének, kiemelkedő és példaértékű szociális munkájáért, önfeláldozó és segítőkész vezetői tevékenységéért. A másik díjat Pálinkás József kapta kitartó és nélkülözhetetlen gyűjtőmunkájáért, vasúttörténeti kutatómunkájáért. A Civil Kurázsi Életmű Díjat (amelyet 2008-ban osztottak ki először) pedig a partiumi Kisiratos 90 éves díszpolgárának, Benedek Sándor tanítónak javasolták, a Kisiratos-Pusztaszabolcs partnerkapcsolatok során kifejtett önzetlen, szeretetteljes munkájáért. A tanító március 15-én veszi át a díjat Kisiratoson, ahová egy pusztaszabolcsi diákcsoport utazik.

Lencsés Anna helyi elnök Fotó: Koltai Zsuzsanna

A kitüntetettek fontos tagjai a közösségnek. Pálinkás József magántulajdonában lévő, működő kerti kisvasútja egyedülálló az országban. Akiknek tudomására jut a létezése, azok közül sokan élnek a lehetőséggel, hogy megismerjék és kipróbálják a nosztalgiavonatot. A pusztaszabolcsi óvodások például nagyon szeretnek a gyűjtőhöz kirándulni, évente több csoport is kisvonatozik. A működő kisvasút a helyi értéktár egyik különleges kincse.

Pálinkás József gyűjtőmunkájáért, vasúttörténeti munkájáért vehette át az elismerést Fotó: Koltai Zsuzsanna

Lencsés Anna az Alba Caritas Hungarica pusztaszabolcsi csoportjának elnöke. Az egyesület célja a helybeli hátrányos helyzetű családok és gyermekeik, valamint idős, beteg rászoruló emberek segítése. Széleskörű és átfogó segítséget nyújtanak évek óta nyári táborok támogatásával, tanszervásárlással, gyógyszer- és útiköltség-térítéssel, krízishelyzetben lévő családoknak élelmiszer és egyéb közüzemi költségek fedezésével. Természetesen nem marad el az évente megrendezésre kerülő ruha- és cipőosztás, a karácsonyi ajándékok átadása, a beteg gyerekek részére gyűjtések és adományok szervezése. Benedek Sándor Pusztaszabolcs testvérvárosában, Kisiratoson él, és tanítja a gyerekeket a mai napig hazaszeretetre, becsületre, a magyar anyanyelv szépségeire.

Kisiratos díszpolgárává 2014-ben avatták. Ma is aktív tagja a közösségnek, nép- és nemzetnevelő munkájával, közhasznú tevékenységével a település köztiszteletnek örvendő polgára. A Pusztaszabolcs Értéktári munkájában való aktív részvételéért és a Kisiratos kincsei című kiadvány (a külhoni települések értéktárainak magyarországi partnerekkel közösen történő) elkészítéséért, szerkesztéséért fejezték ki köszönetüket irányába.

Csányi Kálmán polgármestertől megtudtuk: a civil szervezetek működése, támogatásuk a legutóbbi testületi ülésen is téma volt. A szervezetek 2016-os elszámolását elfogadták, 2017-re 11 szervezet kért támogatást. Az önkormányzat az idei évben 4 millió 630 ezer forintot tud biztosítani a civileknek, ez valamivel több, mint az előző évi összeg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!