Hírek

2015.01.04. 14:07

Kiverték a rendőr két fogát

Sárbogárd, Székesfehérvár – Kevés cikkhez kaptunk annyi hozzászólást, mint az elmúlt éve eleji „rendőrverős, cigányverős” írásainkhoz. 2014. januárjában többször is tudósítottunk a tárgyalásokról, melyek során a bíróság azt igyekezett tisztázni, rendőrök verték-e a cigányokat vagy fordítva.

Zsigó Ferenc

Idézzük fel röviden a történteket: 2014. január 12én vasárnap délután Sárbogárd belterületén a két fiatal egy Ladával 60 kilométeres sebességgel közlekedve átlépik a záróvonalat, s szabálytalanul balra kanyarodva egy trafik előtt megállnak. Az egyik rendőr a trafikból kilépő fiúval szemben intézkedik. Miután nincs a fiúnál személyi és jogosítvány, a 60-ért, a záróvonal átlépéséért és az okmányok hiányáért 30 ezres helyszíni bírságot ajánl fel. A fiú közli, nem tud és később se fog fizetni, szó szót követ, dulakodás kezdődik, amibe beavatkozik előbb az öccs, majd a többi rendőr. A csetepaté végén bilincsbe verve a két fiú, sérülések mindkét oldalon, az egyik rendőrnek letört a foga és enyhe agyrázkódást szenvedett.

A nyilvános tárgyalásra a közvetlen hozzátartozók bementek, a téren több tucatnyian várták a fejleményeket. A teremben K. Gyula Márió azt mondta, nem érti miért volt ez az egész dulakodás. Cigányok vagyunk... Talán ezért...? - tette hozzá (Fotó: Tósoki Attila)

Sokan már a tavaly január 15-i első tárgyalás előtt azt feltételezték, hogy ítélet születik, ám akkor a védelem kérését elfogadva – miszerint további tanúk meghallgatására lenne szükség –, Novák Kovács László, a Sárbogárdi Járásbíróság elnöke, címzetes törvényszéki bíró elnapolta a tárgyalást. Tette ezt többek között azért is, mert a két vádlott és a rendőrök meghallgatása során ellentmondásos helyzet alakult ki. . A három rendőr egybehangzóan állított, a vádlottak egybehangzóan mondták mindig: nem így történt. Így aztán nem lehet tudni, mondta-e például az egyik vádlott azt, hogy lelövöldözi a zsarukat, ha hajnalban megpróbálják előállítani, illetve hogy valóban felvette-e mobiltelefonjára az intézkedést, ahogy mondta a dulakodás előtt.

Az orvos szakértő szerinti tények: két kitört fog és agyrázkódás az egyik rendőrnél, elkékült felkar, hámsérülés az orron és horzsolásos rúgásnyom a sípcsonton a másiknál (a harmadik zsaru sértetlen), a vádlottak esetében elsőrendű K. Jánosnál feldagadt alsó ajak. Steltzer Ferenc igazságügyi orvos szakértő a tárgyaláson elmondta, hogy az arc megrúgása alkalmas súlyos sérülés keletkezésére, jelen esetben azonban csak könnyű, azaz 8 napon belül gyógyuló sérülések keletkeztek. (Szakértői szempontból a fogkitörés is könnyű sérülésnek minősül.)

A szakértő meghallgatása közben az elsőrendű vádlott elájult, lecsúszott a székről. Az orvos szakértő megitatta, eközben a bíró szünetet rendelt el. Kihívták a mentőt, aki ellátta K. Jánost, s mintegy fél óra múlva folytatódott a tárgyalás. Aminek végén elnapolásról döntött a bíró, így az előzetes várakozással ellentétben első fokon nem született ítélet, csak egy hét múlva, január 22-én, a második tárgyalás alkalmával. A 19 éves K. János első rendű vádlottat egy év hat hónap, öccsét, K. Gyula Máriót egy év négy hónap börtönre ítélte első fokon a bíróság, a büntetést mindkettőjük esetében két év próbaidőre felfüggesztve. Az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek. A folytatásról egyelőre nincs információnk, de a másodfokon történő folytatás valószínűleg hamarosan várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!