Hírek

2016.02.09. 13:23

Kivétel nélkül mindenkit bekormoztak Mohán

Kora reggel, szikrázó napsütésben, miniatűr gyermekkezekben szorongatott gőzölgő teával és fánkkal vette kezdetét az idei mohai tikverőzés. Sajnos úgy fest, a tél is csak alakoskodott, a farsang utolsó napján tavasznak öltözött. A medve is „megmondta”, hosszú lesz, a következő napokban pedig újra megmutatja igazi arcát a február.

Buthy Lilla

Ez a több mint százéves, féltve őrzött kincs, a húshagyó keddi tikverőzés hagyománya, 2011-ben a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére is felvételt nyert. Moha generációról generációra örökíti ezt a farsangvégi, közösségi összetartást erősítő népszokást. A tikverőző fiatalok ezen a napon végigjárják a falu házait, finoman elverik a „tikokat”, tojást gyűjtenek, és kivétel nélkül- tyúkot, gyereket, újságírót, polgármestert - mindenkit bekormoznak. Az emberekből kormozással űzik el a gonoszt, az ártó szellemet és a betegségeket. A tikverőzés „legrettegettebb” szereplői a rongyos ruhás, szalagokkal teletűzdelt bohócok, akik mellett szerencsét hozó kéményseprőt és a szalmával kitömött szalmatörököt látunk. A legfiatalabb alakoskodók lánynak öltöznek.  Minden momentuma a termékenységvarázslásról, a megtisztulásról és a következő évi bőség előidézéséről szól. Este aztán a falu apraja és nagyja az összegyűjtött tojásokból rántottát készít, és a közösségi házban egy óriási mulatsággal búcsúzik a téltől.

"Margó néni, ezek a bohócok villámgyorsak!" - lihegte a nagy sprint után egy rózsaszín sapkás kislány az óvónéninek. És valóban! A sok cardio edzés és a jó kondíció az első számú főszabály azoknak, akiknek nem sikerül megbarátkozniuk a kormozás gondolatával. Persze kellenek a jó reflexek is, de szerencsére a bohócok jöttét menekülő gyerekek önfeledt sikolya jelzi. A maskarák alatt egytől egyig kitartó atléták, olimpikonok rejtőznek, (na jó, mindannyian 14-20 év közötti erejük teljében levő mohai legények) mert egyszerűen lehetetlenségnek tűnik őket lehagyni. Akik megpróbálkoznak a meneküléssel - és felsülnek-, azoknál a bőr- korom arány kissé eltolódik, és a továbbiakban legfeljebb csak a fehér vigyorukat őrizhetik meg az arcukból. Vannak, akik kreatív, rejtőzködő megoldásokkal rukkolnak elő: óvodások egy csoportja rongyszalagokkal díszített álarcban próbált meg beolvadni a húshagyó keddi miliőbe. Sajnos aprócska termetük miatt rögtön lebuktak az alakoskodók előtt, ők sem úszták meg korom nélkül. Ezen a ponton kell megemlíteni a második szabályt is: hagyd és akkor előbb szabadulsz. Én ez utóbbit alkalmaztam, de a fekete „stigmával” az arcomon felbuzdult bennem a versenyszellem is, új kihívást találtam magamnak. Jövőre lefutom a bohócokat!

Persze, csak "brahiból". Bármit is írtam fentebb, az igazság az, hogy a kergetőzés is a mulatság része. Aki ezen a napon Mohára látogat, annak esze ágában sincs a vidám, kormos közösségen kívül rekedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!