Hírek

2016.10.26. 15:50

Klasszikus őszi finomság - A dió nagy előnye az, hogy különféle módon felhasználhatjuk konyhánkban

Székesfehérvár - A piacon az egyik őstermelőnél felfedeztük az ősz nagy kedvencét, a diót, amelyet változatos módon felhasználhatunk az ételeinkben.

Laci Patrícia

Nagy volt a forgatag tegnap a fehérvári termelői piacon. A gyümölcsök, zöldségek, s virágok mellett néhány asztalon még diószemek is díszelegtek, például Marika néni is árult a finomságból. Az idős hölgy már 30 éve viszi az áruit a piacra, a diói saját termesztések, a fái Zámolyon találhatóak. Elmondása szerint ez az év egyáltalán nem kedvezett a diónak, kevés volt a termés, ám sokan szeretik és keresik ezt a csemegét. Az őstermelő még egy tippet is adott nekünk:

- Amikor önmagában esszük a diót, azt tapasztalhatjuk, hogy kicsit beragad a fogaink közé vagy a szájpadlásunkra. Ám, ha a diót a sütőbe tesszük 5 percre 170 fokon, sokkal roppanósabb lesz, s nem fog ragadni, az íze is megváltozik. Fontos, hogy a sütő légkeveréses programon menjen.

A hölgy elmesélte, sok olyan vevője van, akik szívesen osztanak meg vele tippeket, a dióból többen is készítenek lisztet, belerakják salátákba, mások a spenóttal együtt használják fel az étket.

Marika néni végezetül azt tanácsolta, egyszer mindenképpen kóstoljuk meg a piros diót is, amely szerinte isteni finom.

Marika néni szerint, ha a diót berakjuk 170 fokon a sütőbe 5 percre, akkor isteni finom íze lesz
Fotó: Laci Patrícia

Burgonya/kg 130-250 100-140

Vöröshagyma/kg 149-198 130

Fokhagyma/kg 1500-1700 1300

Fejes káposzta/kg 148-159 150

Kelkáposzta/kg 199-398 350

Zöldség gyökér/kg 698-898 550

Sárgarépa/kg 148-228 150

Saláta/db 150-198 180

Paradicsom/kg 298-498 450

Paprika/kg 298-698 250-390

Cékla/kg 200-500 180

Karfiol/kg 298-399 279

Padlizsán/kg 498 500

Karalábé/db 138-150 130

Szőlő/kg 248-598 399-420

Alma/kg 280-598 220

Körte/kg 280-450 420

Banán/kg 348-399 350

Narancs/kg 398-498 330-490

Savanyú káposzta/kg 350-400 300

Tojás/db 25-45 33



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!