Hírek

2017.05.10. 18:40

Összefogással pihenőpark épül a kőbányából

Ráckeresztúr - Hajdan, talán ötven-hatvan esztendővel ezelőtt a ráckeresztúri „Kőbánya” a gyerekek birodalma volt.

Gajdó Ágnes

Nyáron katonásdit játszottak, télen szánkóztak. A hajdani kőbánya mára kellemes pihenőparkká alakult, hála a lelkesen összefogó helyieknek.

Fotó: Dienes Gábor

- "Régen Keresztúron a házakat vert sárfalból készítették, a ház alapját körösztúri homokkőből rakták" - meséli Herkli Antal, a község történetének jó ismerője. - A lapos rétegelt köveket többek között itt, a falu közepén bányászták ki, azóta is Kőbányának hívták és hívják ezt a helyet. Később csak egy hatalmas gödör maradt, amit a gyerekek nagy örömmel vettek birtokukba. Nyáron katonást játszottak, télen, amikor leesett a hó, szánkóztak. Késő estébe nyúló szánkózás, gyerekzsivaj, önfeledt örömök tanúja volt ez a hajdanvolt öreg kőbánya, gyermekkorunk kedves játszótere.

A hajdani kőbánya mára kellemes pihenőparkká alakult. A Mákvirág Tánccsoport Egyesület ugyanis hatszázezer forintot nyert egy pályázaton, s a lakosság bevonásával korszerű pihenőparkot létesített. A megvalósítás április elején kezdődött a tereprendezést szolgáló földmunkák elvégzésével, amit az önkormányzat koordinált. Radócz József irányításával a Mákvirág és a Bor-Ászok egyesület lelkes önkéntesei, valamint Béni Ferenc és Sörös Zsolt fenyőfából elkészítették a padokat, a szeméttárolókat és a két nádfedeles pavilont.

A tér központi részére tervezett pavilonoknak betonalapot készítettek, és a kiemelt levendulaágyás oldalfalát is megépítették. Ötvennyolc őshonos fát (kislevelű hárs, kocsányos tölgy, közönséges gyertyán, korai juhar, közönséges nyír és madárberkenye), negyvennégy őshonos cserjét (egybibés galagonya, mogyoró, cserszömörce és kányabangita) és száz tő levendulát ültettek el az önkéntes segítők a munka ünnepén. A park szíve a Glócz család által felajánlott bársonyvirágoktól lett még színesebb.

A park szíve a Glócz család által felajánlott bársonyvirágoktól lett még színesebb
Fotó: Dienes

A növények elhelyezését, ültetését Jankovics Tünde irányította, aki a közösségi tervezés levezetésében és a pályázat megírásában is részt vállalt. A tervezésben Komáromi Judit kertészmérnök nyújtott szakmai segítséget. Május elsején több mint százharminc önkéntes gyűlt össze, s serénykedett jókedvvel. A legkisebbek is kapát, ásót, lapátot ragadtak, sokan a pavilonok festésében, a növények elültetésében vagy épp a főzésben segédkeztek. Jelentős támogatást adtak helyi vállalkozók és több civil szervezet.

Részt vett a közösségi tér kialakításában a Zöld Erdő Vadásztársaság, a Ráckeresztúri Iskolásokért Alapítvány, az iskolai szülői munkaközösség több tagja, a Bor-Ászok Dalárda Egyesület, a Mákvirág Tánccsoport Egyesület, a Barátság 2014 DSE, a Nemzetőrség, a Polgárőrség, a Darázsderék Nyugdíjas Táncegyesület, a Népkör, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub, a Vöröskereszt helyi szervezete, a római katolikus egyházközség tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!