Hírek

2017.02.20. 16:40

Kocka helyett szobor lehet - Vegyes érzésekkel fogadták a hírt

Bicske – Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője posztolta először közösségi oldalán a mellékelt fotót, amelyre a bicskeiek vegyesen reagáltak. Van, aki örül, hogy a régi, üres áruház helyén szobor lesz, más azt kifogásolja, őket senki sem kérdezte meg erről.

Kocsis Noémi

Az országgyűlési képviselő február első hetében a következő kommentálással közölte a képet: „A lebontásra kerülő áruház helyén épülhet Melocco Miklós művész úr szobra, melyen Szent István Mária oltalmába ajánlja Magyarországot.” A helyiek a hírt különböző megjegyzésekkel fogadták: van, aki szerint éppen ideje lenne lebontani az évek óta részben üresen álló „szocreál kockát”, mások viszont a területre egészen más fejlesztést képzelnének. Felmerült a javaslatok között park, ügyfélszolgálati iroda, közösségi hely és más egyéb. A legtöbben mégis úgy vélekednek, az épület az állapota és a részleges kihasználatlansága miatt is megérett a bontásra, a bicskeik zöme nem sajnálná.

Inkább furcsállják azt, hogy a szoborállítás hírét kész tényként kapták. Többen úgy vélekedtek, szívesen elmondták volna véleményüket, ha e kérdésben bárki megkérdezi őket. Érdeklődtünk a bicskei önkormányzatnál, milyen előzetes egyeztetések voltak a lakossággal és mik a pontos tervek a területen? Pálffy Károly polgármester megkeresésünkre az alábbi választ küldte: A kormány 2006/2015 (XII. 29.) kormányhatározatában foglalt döntése értelmében „Bicske város sportfejlesztés, épületrekonstrukció és közterület felújítás céljára összesen 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Ennek kapcsán a képviselő-testület a 8/2016. (I. 15.) határozatának egyik pontjában úgy döntött, hogy a város központjában lévő Áruház helyén közparkot alakít ki és felhatalmazott, hogy a közpark kialakításának ügyében eljárjak, tárgyalásokat folytassak az ingatlan tulajdonosaival. A testület a 22/2017. (II. 15.) számú határozatával pedig döntött az ingatlan tulajdonjogának megszerzésének gyakorlati kérdéseiről.”

A polgármester a hasznosítás mikéntjéről levelében azt írja, „a közpark kapcsán számtalan terv, elképzelés létezik, azonban testületi döntés még nem született az ügyben.”

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Melocco Miklós szobrászművész, Pálffy Károly polgármester a lebontandó áruház előtt Fotó: Bicske.blog.hu

Szerettük volna megkérdezni, hogy a Tessely Zoltán képviselő által inkább kész ténynek tűnő Melocco-szobor terv valóban megvalósul-e, de erre nem érkezett konkrét válasz. Kérdés volt továbbá, ha megvalósul, miért egy olyan szoborcsoport, mint közterületi alkotás-téma mellett dönthet a város, amelyben Szent István  Mária oltalmába ajánlja az országot – hiszen a bicskeiek protestáns része nem tartja a Mária-kultuszt, ám erre egyelőre szintén nem érkezett válasz. Azt az áruház helyén emelendő köztéri alkotás támogatói is furcsállják, hogy a közelben, a templomkertben lévő Szent István szobor szomszédságába egy újabb készüljön. Más azt kifogásolja, miként fog kinézni az elkészült alkotás hátterében a szintén nem túl jó állapotú göngyölegraktár?

Az egykori áruház – ahol néhány szolgáltató még ma is működik – magántulajdonban van, információink szerint 90 millió forintért vásárolná meg a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!