Hírek

2017.02.23. 23:40

Kolbászfesztivál - Terülj, terülj asztalkám polgárdi módra!

Polgárdi - Még a kolbásztöltésnek neki sem láttak a népek, már jóízűen falatozott mindenki. Vigyázz, kész, rajt - terülj, terülj, asztalkám!

V. Varga József

Huszonnégy csapat mutatta meg immár hatodik alkalommal nemrégiben gasztronómiai tudományát a polgárdi kolbásztöltő fesztiválon az inkubátorházban. A rendőrőrs a sütő-kommandót vetette be, az öregfiúk most a tepsinél kerültek gólhelyzetbe, a betyárok díszes ruhában, teljes fegyverzetben álltak a vártán.

Mi a jó kolbász titka? - hiába faggattam az atyafiakat. Aztán elhangzott a kulcsmondat: Gyere, igyál valamit!

Amerre a szem ellátott, mesével" készültek a népek a kolbásztöltő fesztiválon. Nevet is adtak az attrakciónak:Terülj, terülj asztalkám! Gabrieli-Kiss József két ária között príma kolbászt prezentált.

A Bakonyi Betyárok díszes ruhájukban, teljes fegyverzettel álltak a vártán, mármint a sütőtárcsánál. A jenői Pongrácz Gyula (b-2) híres-neves „durranó" fokosát is elhozta.

Még a kolbásztöltésnek neki sem láttak a népek, már jóízűen falatozott mindenki. Jól fogyott a sült tarja, az oldalas és a császárszalonna, de a fatálakon kínált sonkaszeletek és paprikásszalámi-karikák szintúgy. A tüzes pálinkák és a zamatos borok szapora kóstolását pedig fedje a jótékony homály.

Nyikos László polgármester fővédnöksége mellett huszonnégy csapat mutatta meg nemrégiben immár hatodik alkalommal gasztronómiai tudományát a vállalkozói inkubátorház egyik méretes csarnokában.

Gabrieli-Kiss József két ária között príma kolbászt prezentált – „viszkiset"

A két ötletgazdával, Szabó Jánossal és Reif Ferenccel már régi ismerősként üdvözöltük egymást. Addig-addig nógattam őket, míg végül elárulták a jó kolbász titkát. Nem kell belőle a húst sajnálni - világosították meg elmémet. Ja, úgy könnyű - tódította oldalról az egyik atyafi. Aztán elhangzott a kulcsmondat: Gyere, igyál valamit!

A rendőrőrs most a sütő-kommandót vetette be, a tűz-oltóság szolgálaton kívüli tagjai a szomjukat oltották. A Polgárdi Öregfiúk a tepsinél kerültek gólhelyzetbe, Miss Röfi hiába kereste Brekit. A Bakonyi Betyárok díszes ruhában, teljes fegyverzettel álltak a vártán, kolbásztöltő és kolbászsütő különítményüknek nemes egyszerűséggel csak a Bakonyi Vadkanok nevet adták.

A jó munkához a jó zenét a kislángi Dudar Feri húzta, a táncos lábúak fáradhatatlannak bizonyultak, Popovics Ferivel az élen. A zsűribe mindegyik csapat delegált egy-egy tagot, így aztán senki sem vádolhatta elfogultsággal a másikat.

Amint Héja Ágnes főszervezőtől megtudtuk: az első helyezett az idei évben újoncként érkező Clara Voce Vegyes Kar csapata lett, Gabrieli-Kiss József énekes, karnagy vezetésével. A hagyományos kolbászt whisky-vel bolondították meg. Díjként tíz feliratozott kötényt kaptak az alakulat tagjai: Mi nyertük meg a Kolbásztöltő Fesztivált 2017-ben! - mutatták vidáman a relikviákat.

Persze, kiénekeltétek a győzelmet - jegyezték meg tréfásan-rezignáltan a nemes vetélytársak.

A második helyen végzett a Polgárdi Nyugdíjasklub különítménye, Svehlik Tiborné vezetésével, a harmadik helyen pedig a Lánglovagok gárdája (Polgárdi Önkormányzati Tűzoltóság), Kertész Károly elnök parancsnoksága alatt.

A csapatok között hat újoncot fedezhettünk fel, úgy mondták, jövőre is jönnek. A hangulat végig kiválónak bizonyult, ebédkor jól fogytak a polgárdi páratlan párosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!