Hírek

2013.07.09. 22:00

Bakterház: költői és nagyon vicces

Székesfehérvár - A bakterházban nem egyszerűen eszik, hanem tömik magukba a gombócot. Elégedett nyögéssel, mormogással, csámcsogással. A próba nézői dőlnek a röhögéstől.

Szabó Zoltán

Nem is olyan rég, még a nyári szünet előtt jártunk a Rideg Sándor regényéből készült Indul a bakterház jelmezes próbáján a Vörösmarty Színházban. A Bendegúz szerepére jelentkezett több mint ötven fiúból kiválasztott négyből ezúttal Árgyelán Ádám szerepelt a színpadon, de a többiek- Csóka Csaba, Parrag Levente és Sasvári Levente - is figyelemmel kísérték a történéseket. Nagyon megszerették a színházi miliőt. Jót nevettek a két csendőr - Juhász Illés és Tűzkő Sándor - jelenetén, és a gombóc-zabáláson is a bakterral (Gáspár Sándor), a Banyával (Kubik Anna), Csámpás Rozival (Závodszky Noémi) a csendőrökkel és Bendegúzzal. A rendező, Bagó Bertalan láthatóan nagyon élvezte a munkát, időnként instrukciókat, tanácsokat adott Ádámnak, akinek érthető módon még szokni kellett a nagyszínpadi mozgást, játékot. Egyébként természetes és ügyes.

Rideg Sándor regénye alapján Bereményi Géza írta a darab új verzióját, az előadás székesfehérvári premierje szeptember 21-én lesz.

A gombócevés: Kubik Anna, Juhász Illés, Tűzkő Sándor, Gáspár Sándor (Bakter), Závodszky Noémi, Árgyelán Ádám a jelenetben (Fotó: Nagy Norbert)

- Szeretném, ha úgy mennénk el a nyári szünetre, hogy már teljesen kész az előadás, és ősszel már csupán fel kell frissítenünk - mondta el lapunknak Bagó Bertalan. - Nem népszínművet csináltunk, hanem egy költői, szép, emelkedett, de persze humoros és nagyon vicces előadást. Olyan formanyelven, ahogy egy kisfiú emlékezik vissza a múltra, erre a világra, amely abszurd, humoros és szürreális. Amibe minden belefér, persze ízléssel.


A díszlet hótt naturális, viszont a teret jókora falvédők határolják, osztják meg az előadásban. A rendező gyerekkorában sokat élt falun, ahol nagy divat volt a falvédő. A színpadi falvédőkön azok a jelenetek vannak, amelyek a darabban is: mintha valaki lerajzolta volna a jeleneteket, amelyeket eljátszanak, mintha a múltból maradt jelenetkép megelevenedne, és lejönnénk a falvédőről.

Két kemény drámát rendezett Fehérváron Bagó Bertalan, és most jólesett neki ez a vígjáték. A gyerekeket sok mindenre tanítani kell, de nagyon helyes kis emberek, és amit technikailag nem tudnak, azt pótolja a személyiségük, bájuk, fiatalságuk. Bagó Bertalan csupa jó felnőtt színésszel dolgozik ebben a darabban, és annak külön örül, hogy Kubik Anna elvállalta a Banya szerepét.

- Nagyon tetszik a szerep, különben nem is vállaltam volna - válaszolta kérdésünkre a színésznő. - Sok tragédiában szerepeltem, ezért mindig örülök, ha vígjátékban játszhatok. A rendezőt régóta ismerem, tudja mit akar, nagyon felkészült. A gyerekek pedig nagyon helyesek, még nem tudjuk, melyikük lesz az igazi, és nagyon igyekeznek.

A csámpás Rozit alakító Závodszky Noémi - aki imád vígjátékban játszani - pedig arról beszélt, hogy irigylésre méltó, milyen gyorsan tanultak a gyerekek, az agyuk, mint a szivacs szívta magába az Indul a bakterház szövegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!