Hírek

2016.05.24. 18:00

Költözik az orvosi ügyelet? A civilek tiltakoznak, már több mint 1300 aláírást gyűjtöttek

Gárdony, Székesfehérvár, Velence - Kalmár József, a gárdonyi központi orvosi ügyelet szakmai felügyeletét ellátó háziorvos és két kollégája kezdeményezésére a gárdonyi önkormányzat szándéknyilatkozatot fogadott el az ügyelet Velencére költöztetéséről.

Zsigó Ferenc

Kalmár József doktor - aki egyben képviselő is a gárdonyi testületben - elmondta, hogy a beosztható orvosok számának csökkenése miatt gyakorlatilag ellehetetlenült az ügyelet biztosítása. A probléma nem újkeletű, az utóbbi években is gyakorta kellett külsős orvosokkal megoldani az ügyeletet.

Az orvosok kezdeményezése nyomán a gárdonyi testület május 11-én szándéknyilatkozatot fogadott el, aminek lényege, hogy Gárdony csatlakozni kíván a Velencei Központi Orvosi Ügyeleti Társuláshoz. A társulás tagjai - Velence, Kápolnásnyék, Sukoró, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Vereb - mellé csatlakozna Gárdony (Agárd), Dinnyés és Zichyújfalu. Az ügyeletben ellátottak száma így 17 ezerről 28 ezerre nőne.

Maradjon meg az orvosi ügyelet Gárdonyban! - ezt szeretnék sokan, ezért írták alá az íveket

Orvos-szakmai és ellátás-szervezési szempontból támogatja a csatlakozást Almási Ferenc járási tiszti főorvos, aki szerint sokkal egyszerűbb és könnyebb lesz megszervezni a tókörnyéki központi ügyeleti ellátást Velencén, ahol ott van a mentőszolgálat is. Hasonlóképpen vélekedik a témáról orvosként és egészségügyi hivatali vezetőként is Ferencz Péter, a Velencei-Tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Akitől megtudtuk, hogy a szakmai egyeztetések már elkezdődtek, 30-án hétfőn ülésezik a társulás, ahol döntenek a gárdonyi kezdeményezésről.

- Amennyiben a társulás fogadókész, a kidolgozott feltételrendszert a mi testületünk is megtárgyalja - tájékoztatott Tóth István gárdonyi polgármester.

A testületi döntések, a szakmai egyeztetések és a hatósági engedélyeztetés után a velencei ügyelet látja majd el a tókörnyék egészét. Időközben lakossági kezdeményezésre aláírásgyűjtés indult. Tényiné Gölöncsér Éva egyike azoknak, akik a költöztetés ellen tiltakozó aláírásokat gyűjtik: - Több mint 1300-an tiltakoznak a terv ellen - és még további aláírásokat gyűjtünk -, az íveket bemutatjuk
a ma esti gárdonyi közgyűlésen a képviselőknek.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!