Hírek

2013.02.15. 14:38

Költségvetési számháború a Városházán

Kisebbfajta számháború alakult ki a székesfehérvári közgyűlésen arról, mekkora állami támogatás érkezett a városba, illetve mennyi „ment el”.

Házi Péter

Nagyon messze állnak egymástól azok a számok, amelyeket a két oldalon emlegetnek: a Fidesz frakciójának vezetője, Horváth Miklósné szerint ha mindent összeadunk, 2010 és 2012 között 28 milliárdnyi állami támogatás érkezett Fehérvárra.

 



Az MSZP-s Márton Roland szerint viszont a ciklus elejéhez képest 13 milliárd forinttal csökken a költségvetés főösszege, ami idén 25,5 milliárd forint körül alakul. Az egymással szöges ellentétben álló vélemények egyébként a költségvetés vitájában is igencsak kiütköztek: Cser-Palkovics András polgármester szerint habár a főösszeg hatmilliárddal kevesebb a tavalyinál, a feladatmegosztás átszervezésének folyamatából Fehérvár hosszú évek után először úgy jön ki, hogy az egyenleg végre egy kis pluszt mutat, azaz végre nem az történik, hogy a feladatok mennyisége nő és közben az állam által ehhez adott összegek csökkennek.

 

Farkas László, a pénzügyi bizottság ellenzéki elnöke szerint a költségvetés a gazdálkodás stabil alapját teremti meg, ellentétben azok állításával, akik szerint az új helyzet egyenlő az önkormányzatok szétverésével. Farkas László szerint - aki 1990 óta tevékenykedik a közgyűlésben - talán Balsay István polgármestersége idején volt csak ilyen erős az alap.

 

- A központi akarat szervilis végrehajtása folyik Székesfehérváron is, miközben mind az intézmények, mind a magánszemélyek helyzete sokkal rosszabb, ezt még adóemeléssel is tetézi a helyi városvezetés: a telekadót és az építményadót immár az egész évre vonatkozóan meg kell fizetniük az érintetteknek, amiből 1,2 milliárdos bevételt terveznek - emelte ki Márton Roland.  

- Farkas László képviselőtársamnak az elmúlt több mint két évtized alatt valóban volt módja megismerni, miként készül és mit jelent valójában egy város költségvetése. Az ő hozzáállása jelenti a konstruktív ellenzékiséget! - dicsérte meg Horváth Miklósné a pénzügyi bizottság elnökét.

 

Arról is döntöttek, a kórház június 1-jétől köteles megnyitni a közforgalom számára a lezárt parkolóját (Fotó: Nagy Norbert)

A fideszes frakcióvezető három módosítást is javasolt: készüljön kimutatás a távhő árának és a mindenkori inflációnak az alakulásáról 2002 óta, vegyék számba a város útjai felújításának várható költségeit, ütemezését és készüljön előterjesztés arról, a város milyen stratégia alapján próbál részesedni a 2014-2020 közti uniós pályázati forrásokból.

Fertő László javasolta, hogy az egészségügyi alap és a kulturális alap összegét 25-25 millió forinttal emeljék meg az általános tartalék terhére. Az ő módosítását nem, Horváth Miklósnéét viszont megszavazta a testület. Végül 18 igennel, egy nem és két tartózkodás ellenében a teljes költségvetést is elfogadta a közgyűlés.Az ülésen döntés született arról, hogy júniustól a megyei kórház megnyitja az eddig az orvosok által használt parkolót a Hunyadi utcában, így 90 új parkolóhely jön létre. Döntöttek arról is, három millió forinttal támogatja a város az Albatrosz Repülő Egyesületet a repülőnap megrendezése érdekében, az Alba Regia SC pedig  96 millió forintot kap ezévi működésének segítésére.

 

 

Polgármesteri értékelés:

- Örülök neki, hogy a képviselők döntő többsége úgy látja, stabil az elképzelt költségvetés és igennel szavazott. Beszédes volt Farkas László ellenzéki képviselő hozzászólása, aki szerint rég volt ilyen stabil alap. A város könyvvizsgálójának is hasonló a véleménye  - összegzett Cser-Palkovics András polgármester. Égi Tamás gazdasági alpolgármester hozzátette: a végrehajtás szigorúságán múlik, hogy a terv valósággá váljon. Nyáron dőlhet el, hogy az adósságkonszolidációnak összegszerűen mekkora további pozitív hatása lesz a költségvetésre:  Azon dolgozunk év közben, hogy a város részére még bővebb lehetőségeket biztosítsunk - tette hozzá.

 

Frakcióvélemények:

- Az önkormányzat befolyása a helyi ügyekre marginalizálódik. A városvezetés azt próbálja elhitetni, egy rendkívül csökkent bevételű város sikeresebb, mint amikor az önkormányzatnak volt jelentős bevétele -  jelentette ki a költségvetés elfogadását követően Márton Roland (MSZP).  A politikus szerint ezt tetézi, hogy burkolt adóztatással is próbálkozik a város:  - Az önkormányzati tulajdonú Depónia Kft. idén 200 milliós osztalékot kíván befizetni a költségvetésbe. Ez azért lehetséges, mert az elmúlt két évben közel negyven százalékkal emelték a szemétszállítás díját.

- A feladatmegosztás új rendszerének eredménye egy nagyjából 200 milliós plusz, étkezési támogatásra, szociális és gyermekjóléti támogatásra ugyanis jóval több támogatást kap a város  - emelte ki Horváth Mikósé frakcióvezető (Fidesz). Mészáros Attila hozzátette, a Rákóczi úti, a maroshegyi, a hosszúsétatéri és a Szivárvány óvoda felújítása is várható idén.  A sportra szánt 910 millió forint 60 százaléka azoknak a létesítményeknek a fenntartására megy, ahol tömegsportra, utánpótlás nevelésre is van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!