Hírek

2015.06.02. 19:31

Kommandó nem létezik, de ellenőrzik a dohányzókat

Székesfehérvár - Kommandó nincs, de ellenőrzések vannak és lesznek a nem dohányzók védelmében.

Tribolt Lajos

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. január elején lépett életbe. Az első hónapokban figyelmeztető jelleggel ellenőriztek, majd később élesben is. Persze nem a dohány kommandók, hiszen ilyenek soha nem léteztek, csak jól hangzott a sajtóban. Az ellenőrzéseket a törvény a népegészségügyi szervezetek hatáskörébe utalta és egyúttal kötelezte is őket az ellenőrzésekre.

Almási Ferenc a fehérvári járás tisztifőorvosa azt mondja, ez az a törvény, amit jól fogadott a közvélemény. Azok is pozitívan nyilatkoztak, akik féltek tőle. Ide tartoznak a vendéglátósok, akik a forgalom visszaesésétől tartottak. Ez nem következett be, sőt olyanok is megjelentek a szórakozóhelyeken, akik éppen a dohányfüsttől maradtak távol, vagy tartották távol gyermekeiket. A szülők azt is tapasztalhatják, hogy az esti diszkókból a gyermekeik nem felfüstölve érnek haza.

A buszállomáson is tilos a dohányzás sokba kerülhet...
Fotó: Koppán Viktor

A megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya és a járási osztályok januártól május végéig 369 ellenőrzést végeztek. A legtöbbet munkahelyeken, közforgalmú intézményekben, közoktatási és gyermekintézményekben, valamint vendéglátóipari cégeknél. De volt ellenőrzés közterületeken, szállodákban, közösségi közlekedési eszközökön, sőt büntetés végrehajtási intézményekben is.

Almási főorvos nagyon elégedett a törvénnyel és annak lakossági fogadtatásával. Azt mondja, az állampolgárok önkéntes jogkövető magatartása ebben az ügyben példaértékű. Ezt bizonyítja az is, hogy Belláné Apostol Mária a népegészségügyi szervezet közegészségügyi osztályvezetője tájékoztatása szerint a fent említett 369 ellenőrzésből csak öt esetben volt szükség intézkedésre. A dunaújvárosi járásban 3 esetben köteleztek vendéglátóipari üzemeltetőt a hiányosságok kiküszöbölésére és mindössze két alkalommal került sor 20-20 ezer forintos bírságok kiszabására tiltott helyen történő dohányzás miatt.

Az ellenőrzések indulhatnak úgy, hogy az Országos Tisztiorvosi Szolgálat rendeli el, de a pontos helyszíneket a megyében határozzák meg. A másik eset, amikor a népegészségügy munkatársai szakmai ellenőrzést végeznek és ezt kiterjesztik a nem dohányzók védelméről szóló jogszabály betartására is. A harmadik eset a panaszok alapján indult ellenőrzés. Ilyenkor sokszor kiderül, hogy a volt munkáltatóját bepanaszolónak nincs igaza. Vannak bejelentések a társasházakban is.

 

Címkék#dohányzás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!