Hírek

2017.07.30. 17:20

Komoly hibák, új házaknál - Ráfizethetünk a "szaki"-hiányra

Két héttel ezelőtt írtunk arról: a megyében is egyre kevesebb a megfelelő szakember az építőiparban.

Bokros Judit

Ennek több következménye lehet.Az építőipar jelenlegi helyzetéből adódhat egyrészt az, hogy a megrendelők jellemzően nehezebben találnak kivitelezőt a tervezett munkára. Előfordul például, hogy hetekig, hónapokig tart, míg kerítenek egy szakit a nappali burkolására, vagy a ház kifestésére. Másrészt - s ezt már építőanyag-kereskedéssel foglalkozó cég is jelezte - romolhat a kivitelezés minősége, tehát az olykor innen-onnan összeszedett munkaerő nem megfelelően végzi el a szakmunkát. Ez utóbbi előfordulhat az újépítésű társasházaknál, otthonoknál - ám a minőségi kivitelezés szempontjából fontos tényező az idő is.

Szakemberek sokat mesélhetnének arról, hányszor mennek vissza egy-egy újabb lakásba javítani, mert vizesedik a fal, vagy máris szigetelni kell, mert a szomszéd minden nesze áthallatszik.

Az építkezéseknek meghatározott szabályok szerint kell(ene) zajlaniuk, ám ezeket nem mindig tartják be Fotó-illusztráció: Shutterstock

Vizes falak, hőhíd

Csárádi László közös képviselőként és igazságügyi szakértőként is jól ismeri a helyzetet, több problémás esettel szembesült már. Ő úgy látja: a gondok egyik eredője a mai építési technológia.

Míg régen jellemzően éveken át épült egy ház, addig most sokszor pár hónap alatt húznak föl hatalmas épületeket, így a falaknak nincs elég idejük kiszáradni, befelé vizesednek. A vasbeton vázas épületeknél a váz és az azt kitöltő téglafalazat között gyakran alakul ki hőhíd a nem megfelelő csatlakozás miatt, s ez később problémát okoz. Ugyanez megfigyelhető a régi épületek hőszigetelésénél.

A kevés szakember és a nem megfelelő kivitelezési munka ugyancsak gondok forrása lehet. Például, a gépészet nem szakszerűen megoldott, a burkolás hiányos vagy fogas , vagyis nincs szintben, a festék lecsattan a falról - sorolta Csárádi László a tipikus hibákat.

Van, hogy már a munka előkészítése sincs rendben, és ha a kivitelezést több alvállalkozó végzi, ők nincsenek mindig tekintettel a másik munkájára.

Az igazságügyi szakértő ezért állítja: minden építkezésnél elő kellene írni megbízott műszaki ellenőr alkalmazását (most csak meghatározott feltételek esetén kötelező), aki felel a végső minőségért.

A kivitelező részéről pedig felelős műszaki vezetőre is szükség lenne.

Utánajárni, jelezni!

Hibák esetén a lakástulajdonos különböző jogorvoslatokkal élhet - tudtuk meg Csárádi Lászlótól. Garancia egy évig érvényesíthető, a jótállás 3 éves időtartamú, a szavatosság pedig (ami a tartószerkezetre vonatkozik) 10 év. Tetőfedésnél utóbbi 5 év. A lakók szoktak is élni ezekkel a lehetőségekkel, ám vannak vitás esetek. A lényeg az, hogy a felfedezett hibát minél előbb és írásban, dokumentálva jelezzék - mondta el a szakember, aki néhány tanácsot is adott.

Aki új házat, lakást vesz, figyeljen arra, milyen anyagból készül az épület, s jó, ha utánanéz annak, ki a kivitelező. Ha valami túl olcsó, az általában legyen gyanús. Érdemes megbízni műszaki ellenőrt, aki a megrendelő érdekeit képviseli. Az alábbi történetből kiderül, miért is lehet fontos ez. Egy Fejér megyei származású, budapesti hölgy döbbenetes dolgokat mesélt nekünk frissen épült házukról.

Hónapok óta tartó tortúra

A család 20 éves álmát vélték megvalósulni, amikor tavaly, 72 millió forintért (ami kulcsrakész állapotú átadásra vonatkozott) szerződést kötöttek egy olyan házra, ami 75 százalékos készültségű volt. Azért akartak ilyet, mert a belső kialakítást saját ízlésük szerint, belsőépítésszel szerették volna megoldani. Az első átadási határidő október végén lett volna, addig bármilyen kérésük volt, a kivitelező mindenre azt felelte: rendben van.

Csakhogy, az általuk a belsőépítész tervei alapján végzett munka minősége erősen megkérdőjelezhető volt. Feltűnt ugyanis például, hogy az előző nap felrakott burkolat oldalszegélye leesett. Vagy, rosszul illesztették össze az öt darabból álló üveg teraszajtót. Vagy, felkarcolták a frissen lerakott, eredeti fa padlóburkolatot, mert nem figyeltek oda.

Ezeket a minőségi problémákat a család jelezte, ám a kivitelező hiába javította ki őket, az elvégzett munka vagy azután sem volt megfelelő, vagy újabb hiba adódott. A kulcsrakész átadás határideje meg egyre csak csúszott - mesélte a hölgy.

Januárban pedig egy nap ömleni kezdett a falból a víz, mert - mint kiderült - a fűtési rendszerben két csövet rosszul illesztettek össze, s azok nem bírták a nyomást (a ház cirkófűtésű). Később látszott, hogy a lapos lemeztetőt is rosszul rakták föl, így azt teljes egészében le kell majd cserélni.

Sorolhatnám még a hibákat, ahogy a hölgy is, ám talán ez az oldal sem lenne elég. Az elmúlt hónapok utánajárásai, tapasztalatai nyomán egyértelműen kiderült: a trehányság, a hozzá nem értő emberekkel elvégeztetett munka a hibák legfőbb oka. Kiderültek továbbá olyan turpisságok, hogy hamis volt az energetikai tanúsítvány, és az e-naplót alig töltötték ki az építkezés során.

Hogy lehet az, hogy a műszaki vezető mégis rendben lévőnek talált mindent? Tessék kitalálni - vagy szintén hozzá nem értésből, vagy esetleg érdekében állt jóváhagyni azt is, amit nem kellett volna (ellenőr itt nem volt). A család mindenesetre igazságügyi szakértőhöz fordult, akinek újabb tetemes összeget fizettek a szakvéleményért, hogy kártérítést kérhessenek. A legtöbb hibát ugyanis saját pénzen javíttatták ki. Jelenleg a legfontosabb károk forintosítása zajlik, ezután adják be a kárigényt.

Az édesnek még annyira nem nevezhető otthonba egyébként már beköltöztek, ám - mint a hölgy hozzátette - eddig szinte mindig kiderült valami újabb hiba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!