Hírek

2016.05.27. 14:42

Komolyak a bajok Pátkán

Pátka – Nyilatkozni az ügyben senki sem akar, de a csütörtök esti helyi presbiteri ülés után már amúgy is köztudott a tény: a pátkai református gyülekezet gazdálkodási hiányosságai miatt a Vértesaljai Református Egyházmegye azonnali hatállyal felfüggesztette hivatalából Országh István pátkai lelkészt. A templomi gyűlésen a hívek bizalmat szavaztak neki, de fontosabb kérdés: megmaradhat-e az egyház által fenntartott iskola?

A pátkai református iskola kis létszámmal, de jó eredményekkel működik, a helyi szülők máris újabb 9 gyermeket írattak be
Fotó: Lázár Lívia

A helyi református gyülekezet egy szépen felújított épületben 2015 őszén indított alsós általános iskolás osztályokat, az első tanévet tíz gyermek járta végig, s már van 9 újabb beiratkozó is. Nem csak felekezeti gyerekek, bárki jelentkezhet. Az egyházközség gazdálkodásának és könyvelésének nemrég feltárt hiányosságai az iskola létét is hátrányosan érinthetik. Az egyházmegye több, mint 8 millió forintról várna elszámolást a pátkai lelkésztől, aki egymaga vitte az elmúlt évek könyvelését, hangzott el a helyi református templomban csütörtök este tartott presbiteri gyűlésen, amelyen az egyházközségi elöljáróságon kívül természetesen sok, az iskola sorsáról érdeklődő pátkai is részt vett. A faluban még 2010 előtt megszűnt a sokmilliós kiadáshalmazt maga előtt görgető, de bezárásával nagy űrt hagyó általános iskola, ezért tavaly sokan üdvözölték a református egyház erőfeszítéseit egy újabb megnyitására. A lelkészi gazdálkodást jelenleg felkért számviteli szakember vizsgálja, az egyelőre feltételezhető visszaélés tényének teljes megállapításáért pedig hamarosan egyházi bíróság ül össze, derült ki a helyszínen. Már az ülés előtt és azt követően is kérdéseket szerettem volna feltenni Szabó Ferenc egyházmegyei esperesnek, ő azonban nem kívánt nyilatkozni. A presbiteri ülésen megszavazták az iskola megmaradását, de ez csak úgy lenne lehetséges, ha a 4,9 milliós hiányát a hívek kipótolják. Másik lehetőség, hogy további 3 beiratkozóval növelik a tanulói létszámot és felveszik a tantervbe a művészeti oktatást is – de még így is maradna 1,5 millió forintos hiány az iskola gazdálkodásában. Az ülésen jelen lévők egyébként bizakodóan álltak a kérdéshez, egyöntetű véleményük, maradjon meg az iskola. Úgy tudjuk, a pátkai önkormányzat forráshiány miatt nem tud anyagi segítséget nyújtani, bár az egyházközség korábban már megkereste.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!