Hírek

2014.04.24. 14:45

Kőrisek a ligetben - Negyedik éve ültetnek fákat az újszülötteknek

Hantos - Tíz apróságnak, tíz újszülöttnek örülhetett 2013-ban a kis falu egésze. A közösség tagjai hagyományosan fákat ültettek a gyermekeknek, melyeket aztán maguk gondoznak.

Miskei Anita

Tavaly tíz gyermek született Hantoson, ezúttal nekik ültették családtagjaik a kőrisfákat (Fotó: hantosi Önkormányzat)

A kis falu maroknyi közössége évről évre számon tartja az érkező újszülötteket, a gyermekáldásnak együtt örülnek. Fischer József, a település polgármestere elárulta, több a nagycsaládos a faluban, de fontos, hogy még több gyermek szülessen. Korábban volt olyan év, amikor 14 gyermek érkezett Hantosra, tavaly 10 gyermek született, s azt remélik, idén sem lesz kevesebb.

- 2011-ben indult útjára a Gemenci Erdőgazdaság kezdeményezése, mely lehetővé tette, hogy Hantoson is fákkal köszöntsük a gyermekeket. Első alkalommal 54 fát ültethettünk el, mert 2005-ig visszamenően ennyi újszülöttet számláltunk. Azóta évről évre ültetjük a fákat, kaptunk már hársfákat, tölgyet, s szépen nő juharligetünk is. Idén kőrisekkel gazdagodhatott a terület, mely a falu legfiatalabb tagjait köszönti - mondta a polgármester. Hozzátette, a napokban 10 fa kapott helyet a ligetben. A családok nem csak elültették ezeket a fákat, de gondozzák is, mindannyian öntözik sajátjukat, s amikor már a gyerekek nagyobbacskák, ők is besegítenek. Persze a nyári forróságban az önkormányzat vállalja a liget gondozását, hiszen mindannyiunkért szépül a park, mely a közösségi élet egyik színtere - emelte ki a polgármester.

Fischer József hozzáfűzte, a parkban, a művelődési ház előtti területen nem csak növények teszik gazdagabbá a teret. Szombaton állítják majd fel azokat a fitness eszközöket, melyek vasárnaptól már a falu képének részeivé válnak, s a helyik életmódját teszik mozgalmasabbá és persze egészségesebbé. A Leader pályázati program keretében nyertünk támogatást ennek a tíz eszköznek a beszerzésére, kiépítésére, melyet a szakemberek szombaton állítanak a helyükre. Időt és időjárást álló fém eszközök ezek, melyek lehetővé teszik, hogy a szabadban biztonságosan sportoljunk. Ugyan van konditerme a településnek, de azt csak a fiatalok használják. A felnőttek szívesebben töltik a friss levegőn idejüket, s most további mozgással, tornával fűszerezhetik napjaikat. Nem csak a fiatalok, de az idősebbek is - hangsúlyozta a polgármester.

Végül megjegyezte azt is, hogy az eszközöket éppen azért készíttették fémből, nem pedig fából, hogy azokat egész évben lehessen majd használni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!