Hírek

2017.08.14. 19:45

Körmenettel és fogadalmi misével emlékeztek Székesfehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁR - Iraki ajándék keresztet helyeztek el és Szent István országfelajánlására emlékeztek az ünnepi misén.

S. Töttő Rita

Augusztus 14-én tartja a katolikus egyházmegye fogadalmi ünnepét, melynek során Szent István felajánló gesztusára emlékeznek. E napon ajánlotta ugyanis fel István Magyarországot a Boldogságos Szűz Máriának. Spányi Antal megyéspüspök hétfőn délután központi imaórával és ünnepi szentmisével emlékezett az eseményre Székesfehérváron, melynek során a Püspöki Palotából körmenetben vitték a magyar Szent Család - Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre - ereklyéit a Székesegyházba.

Eképp vitték magukkal az üldözött iraki keresztények ajándékát is; azt a keresztet, melyet ünnepélyesen elhelyeztek a Szent István kápolnában.

Spányi Antal megyés püspök Szent István országfelajánlására emlékezett az ünnepi misén
Fotó: KVD

- Megtöltjük ezt a templomot, amely kívülről már megújult, s a megújulás jeleit már belülről is mutatja, mert emlékezünk, nem csak Mária mennybevételére, Nagyboldogasszonyunkra, hanem emlékezünk arra a gesztusra, amely ehhez a városhoz és ehhez a helyhez kötődik. A Szent királyra, a Máriának való felajánlásra s mindarra, amely ebből következett. Arra az ezer esztendőre, amelyet a magyar nemzet és az ő országa Mária oltalma alatt élt meg - mondta el beszédében a megyéspüspök több száz hívő előtt a Bazilikában.

Kótai Róbert tábori lelkész hozta a keresztet

Spányi Antal így folytatta: - A Szent király talán gondolta, megvívja harcait, s az emberek megértik szándékait. Keményen dolgozik, áldozatos életet él s az emberek felfedezik tanításában az erőt, szépséget, szentséget. Talán megértik, összefogva, szeretetben az ember tud építeni és megnyílik előtte a jövőbe vezető út .... - fogalmazott a püspök.

Az ünnepi misét követően egy iraki templom erőszakkal eltávolított keresztjét, az üldözött iraki keresztények egyik szimbólumát helyezték el a székesfehérvári Székesegyházban, melyet Őexcellenciája Bashar Matti Warda erbili káld érsek és Főtisztelendő Salar Soulayman Bodagh újjáépítésért felelős általános helynök, káld katolikus atya ajándékozott az egyháznak.

A relikvia a felújított Szent István-kápolnában kapott helyet, amelynek megáldására is sor került az ünnep során. Az ünnepi liturgiát, valamint a szentmisét követően körmenetben kísérték vissza az ereklyéket a Püspöki Palotába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!