Hírek

2015.08.03. 18:46

Koronázási szertartásjáték: indul a próba

Székesfehérvár - Az idei koronázási szertartásjáték több elemében más lesz, mint a korábbiak, változik a színpad is.

Szabó Zoltán

Erről is beszélt Szikora János a Vörösmarty Színházban, az alkotók társaságában. A forgatókönyv társzerzője, a szertartásjáték rendezője, a teátrum igazgatója bemutatta a szereplőket, akik között vannak visszatérő színészek, és vannak újak is, és több lesz a táncos is az augusztus 15-16-i előadásokon.

Könyves Kálmánt Egyed Attila, Álmos herceget Száraz Dénes, a Krónikást Blaskó Péter, a Koronázó érseket Mihályi Győző, az Első püspököt Tűzkő Sándor, a Második püspököt Lábodi Ádám, Felícia, szicíliai királylányt Törőcsik Franciska, Eufémiát, a kijevi fejedelem lányát Kerkay Rita formálja meg. Szikora hangsúlyozta: a koronázási játék három pillére közül most nem maga a koronázás aktusa, hanem a Nagyboldogasszony-bazilika virtuális felépítése és az aktuális király személye kapja a nagyobb hangsúlyt. Már csak azért is, mert Könyves Kálmán nagyléptékű, jelentős uralkodó volt, igazi reálpolitikus, akiről méltatlanul, igazságtalanul elfeledkezett az utókor. A megújult díszletekről Szendrényi Éva látványtervező, a kosztümökről Kovács Yvette Alida jelmeztervező beszélt. Szikora János pedig végül elmondta: az első két nap a rendelkező próbáké, a következő öt pedig a részletező próbáké a romkertben, az egykori bazilika felett épített nagy színpadon, Végül a korábbi évek szokásának megfelelően az alkotók, az előadás szereplői, résztvevői gesztusként virágot helyeztek el a Nemzeti Emlékhelyen, az osszáriumnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!