Kosárfonással és levendulatermesztéssel törnek ki a romák a nyomorból

2015. január 15., 14:35 szerző: Tribolt Lajos
komment
Sárkeresztúr – Vesszőfőző segítheti a kosárfonók munkáját a jövő héttől. Most az előkészítés zajlik. Jelenleg a nyersanyag válogatását végzik.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Nyári János, a legidősebb kosárfonó a brigádban, a vesszőket osztályozza, vágja méretre
(Fotók: Molnár Artúr)

A kosárfonóknál most az a legfontosabb feladat, hogy a fűzfavesszőket méret szerint összeválogassák. – Szép füzesünk van, ezt még fejlesztenénk, ezért 24 centis dugványokat is válogatunk. Ötvenes kötegekbe kerülnek, majd szalma alá. Részben saját célt szolgálnak, részben értékesítésre kerülnek – mondja Kovács Balázsné brigádvezető. Hozzátette, hogy a többi vesszőt 60 és 140 centiméter közötti hosszúságban méret szerint kiválogatják.

Megmutatja a kertben kialakított, földbe süllyesztett vesszőfőzőt is, amely a közelmúltban készült el. Kipróbálták, jól működik. Még kisebb munkákat elvégeznek rajta, azután a jövő héten már szeretnék beüzemelni. Úgy számolnak, hogy három mázsa vesszőt tudnak kifőzni nyolc óra alatt. Főzve könnyebben tisztíthatók kézzel a vesszők és ez megkönnyíti a munkát. Benézünk a raktárakba is. Kötegelve állnak a válogatásra váró vesszők, egy másik helyiségben pedig a már méretre vágottak. Mennyezetről levendula kötegek lógnak. A brigádban hat OKJ-s képzettségű kosárfonó dolgozik, de most vannak kisegítőik is az osztályozásra. Egy másik teremben hölgyek válogatják a levendulát. Ezt később majd lemorzsolják és illat párnácskákat készítenek belőlük.

Korábbi írásunk: itt!

Tribolt Lajos

2015. január 15., 14:35 szerző: Tribolt Lajos

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...