Hírek

2015.05.05. 18:33

Koszorú az olasz hősök tiszteletére

Székesfehérvár - Koszorúzással emlékeztek meg kedden az első világháborús olasz katonákról, illetve Olaszország hadba lépésének 100. évfordulójáról a Szentlélek katonatemetőben, ahol nyolcvanhárom olasz háborús hős fekszik végső nyughelyén.

Sebestyén Lilla

A rendezvényen koszorút helyezett el Maria Assunta Accili, Olaszország magyarországi nagykövete, Cser-Palkovics András polgármester és Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora, illetve Antonio Dal Fabbro, az ANA Olasz Alpesi Tartalékosok Magyarországi Szekciójának elnöke.

Maria Assunta Accili, Olaszország magyarországi nagykövete is tisztelgett a hazánkban elhunyt olasz háborús hősök előtt
Fotó: Molnár Artúr

A megemlékezésen felidézték Olaszország szerepét is a Nagy Háborúban: az Olasz Királyság 1915. május 23-án üzent hadat az Osztrák -Magyar Monarchiának, amit több éves állóháború követett az olasz fronton. Az úgynevezett isonzói csaták rengeteg áldozatot követeltek. Nagy volt a hősi halottak száma, ötszázezer itáliai katona maradt a harcmezőn, a Monarchia közel háromszázezer embert vesztett, amit csak tetézett a hadifogságba esett katonák tömege. Valamennyi, Fehérváron besorozott egység jelen volt az olasz hadszíntéren, a katonák mindvégig hősies helytállásukról tettek tanúbizonyságot. A harcokat végül a győztesek oldalán fejezhette be Olaszország.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!