Hírek

2015.12.14. 15:54

Közadakozás indul a Hóman szobor felállításához?

Egyre feszültebb a helyzet Hóman Bálint szobra körül. Kováts Gábor, az alapítvány elnöke holnap, azaz kedden délelőtt jelenti be, ragaszkodnak-e a szobor felállításához, közben a Fejér Szövetség közadakozást hirdet „az állami támogatás visszavonása miatt hiányzó összegre” és a műalkotás polgári védelmét és őrzését is megszervezi.

Házi Péter

Az Eleven Emlékmű aktivistái viszont arra szólítják fel Fehérvár polgármesterét, kezdeményezze a szoborállítást támogató közgyűlési határozat visszavonását, egyértelműen akadályozza meg a felállítást.

Szép kis nyilatkozatháború kezd kialakulni Hóman Bálint szobrának ügyében. Cser-Palkovics András polgármester pénteki sajtónyilatkozatára, amelyben arra kéri a Hóman Bálint Alapítványt, gondolja át a város érdekében a szobor felállítását, illetve fizesse vissza az arra adott közpénzt, most a Fejér Szövetség és az Eleven Emlékmű nevű csoport is reagált.

„Megdöbbentő különösen az, hogy ily mértékben fenyegető, az önkormányzatiságot alapjaiban ennyire veszélyeztető beavatkozásnak vagyunk tanúi egy szoborállítás ürügyén” – fogalmaz a Fejér Szövetség, amelynek elnöksége egyhangúlag döntött arról, hogy közadakozást, adománygyűjtést szervez az állami támogatás visszavonása miatt hiányzó összegre is, és a műalkotás önkéntes polgári védelmét és őrzését is megszervezi „azon tiltakozók ellen, akik hiányos történelmi ismereteikre és a hisztériakeltő politikacsinálók támogatására alapozva tiltakozásukat tettleges károkozásra váltanák”.

Az Eleven Emlékmű csoportja pedig arról ír, eddig nem tudták, hogy Magyarországon bármely civil szervezet akkor és annak állít szobrot közterületen, amikor és akinek akar. Szerintük az érvényes jog szerint az önkormányzat kizárólagos joga, hogy történeti, politikai, esztétikai, városképi és egyéb szempontok alapján eldöntse, milyen szoborállítási kezdeményezésnek ad zöld utat. Mindezek alapján elvárják Székesfehérvár polgármesterétől, hogy „ha egyszer belátta a Hóman-emlékmű tarthatatlanságát, hagyja abba a kettős beszédet és haladéktalanul kezdeményezze a szoborállítást támogató közgyűlési határozat visszavonását, vagyis jog szerinti hatalmával élve egyértelműen akadályozza meg a felállítást”.

A székesfehérvári közgyűlés egyébként idén június 12-én hozta azt a határozatot, amelyben egyetért azzal, hogy az Igazságügyi Minisztérium anyagi támogatásával a Hóman Bálint Kulturális Alapítvány elhelyezze Pető Hunor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását. Ehhez az önkormányzat az árkádok alatti aljzat felújításával, a szobor alapozásával és az avatási ünnepséggel közel kétmilliós támogatást biztosít.

A Márton Roland (MSZP), Ráczné Földi Judit (DK) és But Sándor (Együtt) önkormányzati képviselő által jegyzett új határozati javaslat – amely most pénteken kerülhet a városatyák elé – viszont azt tartalmazza, hogy a testület helyezze hatályon kívül a nyári döntést. Az előterjesztők az 1991. évi XX. törvény 109. paragrafusára hivatkoznak, amely véleményezési jogot ad az önkormányzat testületének a nem önkormányzati épületre kerülő alkotások esetében. Ez alapján azt javasolják, a testület ne támogassa a szobor elhelyezését és erről haladéktalanul tájékoztassák is a magyar államot.

Mindenesetre kedd délelőtt 11 órára a már említett alapítvány elnöke meghívta az újságírókat a Bartók Béla térre, ahol bejelentést tesz. A meghívóban egyébként a témamegjelölésnél a következő szerepel: „A Hóman Bálint-szobor ünnepélyes felállításának bejelentése”. A címből kiindulva nehéz elképzelni azt, hogy a szobor felállításától visszakozna az alapítvány. Az avatóünnepség tervezett időpontja egyébként december 29., amelyre a DK élőlánccal készül.

Mit csinál a Hóman Bálint alapítvány?

A 2011-ben létrehozott Hóman Bálint Alapítvány célja a közösségi oldaluk szerint a magyarságtudat kiszélesítésének támogatása, Hóman Bálint rehabilitációjának előmozdítása, a hómani eszme újjáélesztése a köztudatban. Az alapítvány létrehozása Kováts Gábor nevéhez fűződik (aki 2011-ig a Jobbik fehérvári tagja volt, majd kilépett). A birosag.hu adatai szerint a kuratórium tagja még Marthné Vida Krisztina és Varga Sándor András. Az alapítvány 2012-ben a Magyar Művészeti Akadémiától kapott 1,5 millió támogatást egy költészeti verseny, valamint a Hóman-konferencia megrendezésére. 2013-ban pedig egy székelyföldi tábor megrendezéséhez érkezett félmilliós támogatás az MMA-tól.

Miniszterek mondták Hóman Bálinttal kapcsolatban

– A szoborállítás pénzügyi támogatásáról nem hoztam volna pozitív döntést. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által, a megbízatásom előtt hozott döntést az Igazságügyi Minisztériumnak, mint jogutód tárcának végre kellett hajtania.– jelentette ki még augusztusban Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Lázár János miniszterelnökségvet vezető miniszter szerint a kormány nem kezdeményezte a rehabilitációt, sem a szoborállítást, és az akadémiához sem fordult állásfoglalásért. Hozzátette: Hóman történettudományi munkássága vitathatatlan, politikai tevékenysége viszont védhetetlen és vállalhatatlan.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedig úgy fogalmazott korábban, nem tekinti Hóman Bálintot olyan példaképnek, akinek emlékművet kellene állítani. Hétfőn ugyancsak megerősíette ezt a korábbi álláspontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!