Hírek

2014.05.29. 12:20

Közgyűlés Fehérváron - megvan az új multifunkciós sportcsarnok helye

Belterületbe vonják azt az ingatlant, ahol - várhatóan 2017-ig - felépülhet Székesfehérvár új, multifunkcionális sportcsarnoka és végre a Kőrösi utcában élő lakók hasonló, igen régi kérése is megvalósulhat. Hamarosan kezdődik a fehérvári közgyűlés. Kövesse velünk élőben az eseményeket!

Házi Péter

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Perceken belül kezdődik a székesfehérvári városháza dísztermében a közgyűlés, amelyen közel hatvan napirenden kell "átrágniuk" magukat a városatyáknak.

Az egyik legfontosabb napirend a számos helyrajzi számon szereplő termőföldek belterületbe vonása lesz. Ennek három oka van: információink szerint a Budai út városból kivezető szakasza mentén, nagyjából a Mentavill mögötti területen épül meg a tervek szerint 2017-re Fehérvár új, multifunkcionális csarnoka, amely akár az A csoportos jégkorong világbajnokság egyes mérkőzéseinek is helyet adhat. Az Aranybulla Zrt. tulajdonában álló, a város által megvásárlandó terület azonban jelenleg még szántóföld, mint ahogy a szomszédos ingatlanok is: errefelé szeretne terjeszkedni az Alba Ipari Zóna, ahol több cég is telephely-fejlesztést tervez.

A Feketehegy szélén lévő Kőrösi út problémájáról többször írtunk már: az itt lévő zártkerteket a tulajdonosaik szeretnék hasznosítani, például építési telkekként eladni. Úgy tudjuk,az önkormányzat csak azzal a kikötéssel kezdeményezi a Kőrösi út egyik felén lévő zártkertek belterületbe vonását, ha az azzal járó mindennemű költséget a kérelmezők kifizetik a városnak.

A közelgő helyhatósági választások miatt sem mellékes a körzeti képviselőknek, hogy előrukkolhatnak-e például látványos útfelújításokkal. Nos, a Saára Gyula program keretében most újabb, 200 millió forintnyi  kisebb aszfaltozásról, járdaépítésről dönthetnek a városatyák Fehérvár vagy negyven pontján.

Közel hatvan napirenden kell átrágniuk magukat a képviselőknek (Fotó: Koppán Viktor)



08:05:45 Megkezdődött a közgyűlés, amelyre megérkezett Törő Gábor, a megyei közgyűlés elnöke is. Székesfehérvár véleményezi a most elkészült Fejér megyei területfejlesztési programot, ennek okán kapott meghívást az ülésre a megyei közgyűlés elnöke. A város most társadalmi vitára bocsátja az anyagot, amelyet bárki véleményezhet, szeptemberre kell a végleges anyagnak elkészülnie.

08:13:36 - Nagy hiányosságot pótol az üzemképtelen autók elszállításáról szóló rendelet - mondta Farkas László, ugyanis a Palotavárosban számtalan rendszám nélküli, akár rendszámos, de üzemképtelen autó foglalja a parkolóhelyeket évek óta. Megjegyezte viszont, hogy mostani rendelet viszont nem foglalkozik a külföldi rendszámú autókkal. Június 16-án lép életbe a rendelet, ezután, ha 30 napon belül nem jelentkezik a tulajdonos, elszállíthatóak lesznek az autók. Bóka Viktor szerint külföldi rendszámú autóra is alkalmazható a rendelet, azaz az üzemképtelen külföldi autó is elszállítható. A rendeletet elfogadták, így nyártól megkezdődhet végre a sokakat zavaró probléma felszámolása, a Városgondnokság végre intézkedhet.

08:20:32 Maroshegy városrész hosszú távú fejlődése szempontjából igen nagy súlya van a Székesfehérvár-Boba közti, Maroshegyen áthaladó vasútvonal fejlesztésének, ugyanis a beruházás okán a Székely utca kiépítése, valamint a Balatoni úti felüljáró teljes átépítése is megvalósul - emelte ki Brájer Éva, a körzet önkormányzati képviselője, aki szerint megnyugtató a körzet jövőképe. A Székely utca kiskertek lefolyástalan területeinek vízrendezése, zajvédőfal építése a felújított vasútvonal mentén ugyancsak szerepel a feladatok között.

08:26:48 Farkas László megjegyezte, az Eötvös utca környékén tárolja majd a kivitelező a vasút felújításhoz szükséges alapanyagokat, ami miatt a lakók nyugtalankodnak. Kérdezte, ez ügyben lehet-e valamit tudni. A válasz szerint utánanéznek a problémának.

- Sikerült megegyezni a földhivatallal egy olyan eljárásban, amely szerint csak azokat a földeket vonják belterületbe a Kőrösi utcában, amelynek tulajdonosai ezt kérik és vállalják ennek költségeit. A többi telek viszont marad zártkert. Ezzel egy két évtizedes probléma oldódhat meg - fogalmazott Bóka Viktor. Szigli István képviselő is üdvözölte a döntést, kiemelte, csak ott lesz belterületbe vonás, ahol a közművek rendelkezésre állnak. Ez pontosan 90 ingatlant érint. A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a három külön belterületbe vonási előterjesztést, amely érinti a multifunkciós sportcsarnok helyének biztosítását a Budai út mellett és az Alba Ipari Zóna bővítését is.

08:40:35 Igencsak begyorsult a közgyűlés, gyakorlatilag kérdések, hozzáfűzések nélkül szavazzák meg a képviselők az előterjesztéseket. Így például elfogadták a Saára Gyula útfelújítási program folytatását is, amelynek mostani ütemében a város negyven különböző pontján zajlanak majd kisebb aszfaltozások, járdafelújítások.

08:44:58 Ha a város aláírja a szerződést, a következő három évben Székesfehérvár, azon belül is a Bregyó közi új atlétikai centrum adhat helyet a nemzetközi szinten is komoly érdeklődésre számot tartó Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjra - emelte ki az erről szóló napirendnél Cser-Palkovics András. Ehhez azonban szükséges lesz a világítástechnika fejlesztése, hogy az esti versenyek televíziós közvetítéséhez is elegendő fény legyen a pályán. A polgármester hangsúlyozta, úgy alakítják ki a jegyárakat, hogy a családok számára megfizethető legyen a belépő, bízik benne, hogy sokan látogatnak majd ki a látványos versenyekre.

08:48:49 Miután szentté avatták II. János Pál pápát, így a bazilika előtti, nevét viselő teret Szent II. János Pál pápa térré kereszteli át az önkormányzat.

08:52:56 A város saját cégeinek tavalyi évi gazdálkodásáról szóló beszámolók, illetve a 2014-es üzleti tervek megvitatása zajlik, ám ez erős túlzás, vita, kérdés nélkül fogadják el a képviselők az előterjesztéseket.

08:59:03 Nincs akadálya a térfigyelő rendszerek olyan bővítésére, amikor egy utca közössége a saját pénzén építené ki, majd adná kezelésbe az erre hivatott közterület felügyeletnek, ám minden esetben egyedi költségeket kell ez esetben megállapítani - mondta a bejelentések napirendnél Fehérvár polgármestere Knizse Gyula korábbi javaslatára.

Szigli István pedig arról szólt, hogy a Mura utcában elkészültek a térkamerák, illetve a játszótér is elkészült. Bóka Viktor hozzátette, jövő héten elkészül a közterület-felügyelők új, korszerű központja.

Pályázatot írt ki a város a saját tulajdonú lakásainak bérbeadására, első körben a lakáshitelt fizetni nem tudók pályázhatnak, de további három kategóriában is indul a pályázat - mondta a bejelentéseknél a város jegyzője.

- Az ebösszeíró lapot a reklámújságokkal egybefűzve kaptam meg. Kérem, hogy a hivatal ezt a kézbesítési módot változtassa meg - hívta fel a figyelmet Mező Balázs. Bóka Viktor reagálása szerint a hatósági főosztály 40 ezer ilyen adatlapot borítékolt be és vitt ki sajátkezűleg. Ez volt a legolcsóbb megoldás, de igykezenk korrigálni.

09:05:29 Alig egy óra alatt lepörgette a fehérvári testület a nyílt ülések előterjesztéseit, most zárt ülés következik, amelynek döntéseiről a későbbiekben beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!