Hírek

2014.08.29. 14:35

Közgyűlés: Újraindítják a 16A járatot

Székesfehérvár - Feltűnően sok képviselő szólalt fel a közgyűlésen: a legtöbben azért, hogy örömüket fejezzék ki a buszmenetrend pozitív változása miatt. Két éve persze a testület megszavazta a járatcsökkentéseket. Akkor olyan volt a város helyzete, most viszont ilyen.

Házi Péter

A közgyűlés elején a szárazréti óvoda nyugdíjba vonult igazgatóját, Rab Dénesnét köszöntötték, aki Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott a minisztériumtól. Százmillió forinttal segíti az önkormányzat a megroggyant szerkezetű Szent István Bazilika félmilliárd forintba kerülő felújítását. A munkálatokkal összekapcsolják Géza fejedelem négykaréjos templomának feltárását is, amelynek alaprajza látható a bazilika előtti téren. A következő két hónapban így a téren és részben az Arany János utcában feltárási munkák várhatóak.

A szárazréti óvoda eddigi vezetője, Rab Dénesné Pedagógus Emlékérmet vehetett át.

A közgyűlés döntött, újraindítják munkanapokon a 16A jelű járatot, az Alba Ipari Zónába pedig a dolgozók kérésére 5 óra 20-kor is megy majd a 13Y, ami visszafelé 16 óra 10-kor is közlekedik majd. Többször jár a maroshegyi iskolajárat is, a menetrend sűrítése 14 millió forintjába kerül Székesfehérvárnak. A járatsűrítéssel kapcsolatban örömét fejezte ki Horváth Miklósné, Viza Attila, Farkas László és Szigli István is, utóbbi hozzáfűzte: ő nem támogatta két évvel ezelőtt sem a 16A megszüntetését, de úgy látszik „van olyan időszak, amikor vannak megvilágosodások", aminek ő kifejezetten örül.

Cser-Palkovics András erre a megjegyzésre reagálva elmondta, két éve pénzügyileg nem volt jó helyzetben a város, a Volán sem állt túl jól, most viszont stabil a város helyzete, ennek köszönhetően lehet járatbővítésekről dönteni. Mező Balázs szerint az ipari cégeknek is hozzá kellene járulniuk e „munkásjáratok" fenntartásához. A polgármester szerint évi közel tizenkétmilliárddal hozzá is járulnak, az iparűzési adó címén.

A bazilika előtti tér kövezetén is látható a Géza kori négykaréjos templom alaprajza. A következő két hónapban itt és kisebb részben az Arany János utcában komoly régészeti feltárás várható. Fotó: Házi Péter

A Fejér Megyei Hírlap kérdésére a közgyűlést követően a polgármester elmondta, a menetrend módosítások jelzik, hogy a következő ciklusban szeretnék összefésülni a meglévő menetrendet a tavaly elkészült új tervvel, így olyan hibrid verzió jönne létre, amely megőrizné a jelenlegi járatok előnyeit, de két új körjáratot beállítva tovább lehetne növelni a buszközlekedés színvonalát. Hat új busz beszerzésének folyamatát is elindította az Alba Volán.

További pénzügyi és jogi szakértők bevonása miatt levették a napirendről a börgöndi reptér visszavásárlásnak kérdését, amelyhez egyébként kétmilliárd forintot ad az állam. A Fűtőerőműnél a korábbi menedzsment idején elmaradtak bizonyos karbantartások, ezek elvégzéséhez 100 millió forintos segítséget, egyfajta tagi kölcsönt kap a Széphő a távfűtés biztonságos indítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!