Hírek

2014.08.31. 12:45

Közmunkások építették a falu kemencéjét

Lovasberény – A Szent István-napra megépített falukemencében erdélyi vert kenyeret sütöttek először. A fekete héjú jószágot a két polgármester verte elszántan, mielőtt kóstolásra kínálták volna.

Zsohár Melinda

A faluház, illetve a falusi tájház udvarára az új kenyér ünnepére építette meg a szép rusztikus téglakemencét Südi Tamás és két segítője, Albrecht Tibor és Besszer Ferenc. Tavasszal tettek közzé felhívást „Hozz egy téglát címmel!”, mivel bélyeges, esetleg címeres, de mindenképpen régi téglából szerették volna a kemence külsejét, mesélte Horváthné Elbert Mária könyvtáros és kultúros a felforrósított kemencénél. Az illyefalvi lisztből, lobasberényi krumpliból és kovászból az illyefalvi polgármester, Fodor Imre maga dagasztotta a kenyeret, s lovasberényi polgármestertársával, Szili Miklóssal saját kezűleg verték le hosszan feketére sült kenyérről a koromfekete héját.

Szili Miklós lovasberényi és Fodor Imre illyefalvi polgármesterek verik a kenyeret (Fotó: Henning Emese)

Szent István napkor sok helyütt esett, Lovasberényben azonban a délutáni ünnepségre kisütött a nap, így megcsodálhatta mindenki a kicsit aszimmetrikus, de nagyon takaros építményt a szép hosszú tájház udvarán. Az erdélyi Sepsiszentgyörgyhöz közeli Illyefalva 2007-től testvértelepülése Lovasberénynek, ide-oda utazgatnak a baráti küldöttségek egy-egy jeles alkalomra. Ezúttal onnan érkeztek ide kilencen, s közösen ünnepelték augusztus 20-át az összes szokásával, hagyományával. Az egyetemet végzett illyefalvi polgármesterre jutott valahogyan kenyérdagasztás, aki saját bevallása szerint először végezte el e nemes feladatot! A recept persze bárhonnan megszerezhető, az internetről a leggyorsabban, de a csinos fiatal agglegény polgármester a nagyanyja gyermekkorban látott mozdulatait idézte meg leginkább a dagasztáskor, vallotta őszintén.

Az erdélyi vert kenyér sajátos elkészítése technikája abból fakad, hogy sűrűbb, korpásabb lisztből gyúrják, s tovább is sütik, mint a fehér kenyereket. Egyébiránt a kemence hőmérséklete sem számítható ki oly pontosan, jószerivel megégetik hát a kenyér héját. A bele azonban a nagyon finom, átsült és sokáig frissen maradó – ezért ma is népszerű, s a modern kemencékben is elkészítik. A kenyérverés az ünnepség kezdete előtt történt, s míg Fodor Imre bátran ütögette a vasreszelővel a kerek kenyeret, Szili Miklós kicsit óvatosabban bánt a szerszámmal. Nincs hozzászokva kenyérveréshez, mentegetőzött, de ezúttal a tisztelet lelassítja a kenyérhámozást. Még a négyoldalú konyhai reszelővel is végigsimították a barnapiros, rücskös és roppant gusztusos vekniket, aztán megtörték a végét. Az öregek meghatottan rágicsálták a finom újkenyeret, s emlékeztek, a kisgyerekek különleges újdonságként ízlelgették a megáldott falatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!