Hírek

2017.05.23. 14:12

Kreatív építők versenye - Középiskolák kárpát-medencei versenye lesz Fehérváron

Az építőipar szakember utánpótlásának kinevelését hivatott szolgálni a hétvégén rendezendő fehérvári verseny.

B. Kiss László

 

A szakképzés korábbi csődje, az építőipari szakmunkások kiöregedése, a megkeseredett, pályaelhagyó munkások, a munkájukra igényes szakemberek külföldre vándorlása, az utánpótlás hiánya megnehezíti az építőipar kiútkeresését. Nincs megfelelő számú és tehetségű szakember gárda, aki komolyabb beruházásokat gond nélkül, biztonságosan megvalósítana. Az már most látszik, tervezők leporolták rajzasztalaikat, s terveznek, az építőipar felfutó ágban van. félő azonban, hogy nem lesz, aki megvalósítja az elképzeléseket, mert eltűntek a szakemberek – vázolta Puska József, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja azt a helyzetet, ami különös fontosságot ad annak a versenynek, amit a hétvégén rendeznek Fehérváron. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziuma és a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Tagozata közösen – a tavalyi hasonló rendezvény sikerén felbuzdulva – május 26-28. között rendezi meg a „Kreatív Építő Kezek” (KÉK) szakmai versenyt a kárpát-medencei építőipari középiskolák részére.

„A verseny célja nem a lexikális tudás mérése, sokkal inkább a versenyzők gondolkodásra sarkallása, kreativitásuk kibontakoztatása a műszaki feladat megoldásának kitalálásától, a tervezésen, szervezésen át a megvalósításig. A játékos vetélkedő kiváló alkalmat biztosít arra, hogy a szakképzés közvetlen kapcsolatot építsen ki az építőanyag-gyártókkal, forgalmazókkal, építési vállalkozásokkal. Ezzel a szakmai hétvégével kívánjuk elősegíteni a diákok bevonását az iskolán kívüli, gyakorlati képzési lehetőségekbe, egyúttal fel akarjuk hívni a vállalkozók, az építő szakma, de minden érintett figyelmét az oktatás- és szakmai utánpótlás fontosságára” – mondta el lapunknak Puska József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!