Hírek

2017.05.26. 09:48

Kreatív és teszt feladatokban is bizonyítottak a fehérvári kollégisták

Székesfehérvár - A Kárpát-medencei értékőrző vetélkedő első helyezettje a fehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium négy fős csapata lett. Az ifjú hölgyeket a Megyeházán köszöntötték.

Bokros Judit

A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására írt ki pályázatot. Erre minden magyarországi megye és határon túli magyar terület külön versenyt szervezett, innen lehetett tovább jutni az áprilisi elődöntőbe, amelyet Lakitelken rendeztek. A harmadik, végső fordulót pedig Budapesten, a Parlamentben szervezték májusban, általános és középiskolás csapatok részvételével.

A komoly, Kárpát-medencei értékőrző vetélkedő középiskolás kategóriájában, hat csapat közül végül a megyei „A mi kincsesládánk” vetélkedő első helyezettje, a Nemes Nagy Ágnes Kollégium csapata lett a győztes.

A fiatalokat - Rudolf Rebekát, Orova Grétát, Huszár Olíviát, Nyevrikel Mártát - és felkészítő tanárukat, Angeli Mariannát a kollégium igazgatója, Virág Andrea és egy szülő kíséretében a megyei közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián, valamint a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Balog Gábor köszöntötte pénteken a Megyeházán. A diákok az országos első hely eléréséért megyei elnöki elismerő oklevelet vehettek át.

A nyertes csapatot a Megyeházán köszöntötték. Balról: Molnár Krisztián, Virág Andrea, Nyevrikel Márta, Huszár Olívia, Orova Gréta, Rudolf Rebeka, Angeli Marianna és Balog Gábor (Fotó: Molnár Artúr)

A négy fős csapatot a vetélkedő, a felkészülés részleteiről kérdeztük. A lányok elmondták: mivel mind a négyen az ország különböző tájain laknak – Baja, Bakonycsernye, Cece, Kecskemét -, ezért eleve magukkal hoztak egy tudást arról a tájegységről és az értékekről. Ezek az ismeretek összeadódtak, de természetesen készültek is a hungarikumokból. A feladatok között volt totó és kreatívabb kirakó, de például egy jellegzetes magyar étel hozzávalóit, elkészítésének módját is le kellett írni. Házi feladatokat kaptak, a döntőben videófilmben mutattak be hungarikumokat. A fiatalok így élvezték a versenyt, hiszen az nem csak az ismeretekről, hanem azok hasznosításáról is szólt – mondták.

Ötletességük, készülésük eredménye, az első hely jutalmaként kisebb ajándéktárgyakat és két kirándulást nyertek. Egyszer Hévízre utazhatnak a helyi hungarikum napok ideje alatt, egyszer pedig hazai értékőrző kiránduláson vehetnek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!