Hírek

2009.03.16. 03:27

Kű Lajost Fejér megye díszpolgárává avatták

<b>Székesfehérvár</b> - Fejér megye közgyűlése tegnap Fejér Megye Díszpolgára címet adományozta <em>Kű Lajosnak</b>, a 61 éves egykori válogatott, olimpiai ezüstérmes labdarúgónak.

Matók János

Pontos, fess, elegáns és fiatalos... Kű Lajoson nem fog az idő vasfoga, pontosan olyan lendületes, pörgős, mint bő egy évtizede, amikor megismertem, akkor települt haza hosszú távollét után Belgiumból. Soha, egyetlen pillanatra sem tétlenkedett, 1998 óta a köz érdekét szolgálja, teszi, amit a szíve diktál, amit a hite sugall. A magyarságtudat erősítését, a trianoni határok sport általi átlépését, a nemzet egyfajta egyesítését tartja fő feladatának, és ebben már évek óta sikeres.

- Sziget utcai gyerek voltam, akkor még nem épült be így a Palotaváros, a házunk mögött csak a hatalmas rét volt, ahol látástól vakulásig fociztunk.

A fehérvári kamasz 14 évesen lett a fehérvári piros-kék klub labdarúgója, persze ki más, mint Csiszár Guszti bácsi szúrta ki a cingár, pehelysúlyú gyermeket, aki 16 évesen már a felnőttekkel gyakorolt, 19 évesen pedig az élvonalba jutott a VT Vasassal.

Aztán egy szezon után kiesett a gárda, Kű Lajos pedig megkapta élete lehetőségét, a Fradihoz igazolt, Albert, Varga Zoli, Novák és a többi nagyágyú közé. 1972-ben, Münchenben olimpiai ezüstérmes lett és nyolcszor játszott a válogatottban. 1975-ben, Kutas István, az MLSZ akkori elnöke egyszerűen megmondta neki, hogy letörli a futball térképéről, mert rendszer- és szovjetellenes, illetve antiszemita. Kű csak egyvalamit utasított vissza a leghatározottabban: az utóbbit... Megfojtotta a kommunizmus, két évet dolgozott azon, hogy 1977-ben Szabadkán keresztül Nyugatra szökjön, de tudta, egyszer hazatér, és ez a pillanat 1997-ben jött el.

- Hazatérésem után el szerettem volna érni valahogy, a sport segítségével lebontsuk a trianoni határokat, négy évet turnéztunk egy úgynevezett Fradi öregfiúk-csapattal, bejártuk a Felvidéket, Erdélyt, a Vajdaságot és Kárpátalját, és mindenhol őrült szeretettel fogadtak minket. Lényegében ez volt a az alapja annak az ötletnek, amely megvalósult: a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságnak, amelynek a segítségével a határon inneni és túli fiatalok találkoznak. 2003-ban focival kezdtük, azóta asztalitenisz, birkózás, kézilabda és sakk is szerepel a programban.

Kű Lajos csak mesél és mesél, tervekkel, energiával teli. Olyan dolgot vitt véghez, amelyet már másolnak Romániában, Szerbiában, még Németországban is. Nemes célt szolgál a megye díszpolgára...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!