Hírek

2016.12.13. 19:55

Különleges színházi élmény, fogyatékkal élő embereknek

Székesfehérvár - A Vörösmarty Színház produkcióját - Beaumarchais Figaro házassága című vígjátékát - kedden különleges, teljes körűen akadálymentesített előadásként tűzték műsorra.

Gábor Gina

Már az előadás előtt egy órával rendhagyó kulisszajárást tartottak a vállalkozó kedvű vak és látássérült embereknek, akiket Bonecz Ervin kalauzolt. Ő mesélte el, milyen is a színhely, a spanyol kastély szalonja az előadásban, amelyet Hargitai Iván rendezett. Elmondta, hogy a fal tele van agancsos trófeával, és sorolta, miféle elemekből áll a díszlet. A résztvevők helyet foglalhattak a kanapén, megfoghatták a hatalmas tükröket, megmutatták nekik Susana menyasszonyi ruháját. Nagyszerű volt látni az arcokon a felfedezés izgalmát, a különleges élmény, a megismerés örömét. Bonecz Ervin volt egyúttal az előadás narrátora is. A vak és gyengénlátó látogatók a fülmonitoron hallották a hangját a produkció alatt, ő ismertette, hogy mi történik a színpadon. A siket és hallássérült színházlátogatók élményét pedig Szemánszki Renáta jeltolmács tette teljessé. Rajtuk kívül még mozgássérült nézői is voltak az előadásnak - persze, az épek mellett. Hiszen ez évről évre érzékenyítő program is, amelynek az a célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek világnapja környékén felhívják a figyelmet arra, hogy szükség van a többség szemléletformálására is, és a másság nagyobb elfogadására - tudtuk meg Braun Katalintól és Dávid Katától, a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársaitól. Az esélyteremtési ház a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal karöltve szervezi ezt a programot, évről évre.

Szokó Zsolttal, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületének elnökével is összefutottunk:

- Nem tudom, hogy egy született vaknak mit jelent, de nekem, aki felnőttként veszítettem el a látásomat, sokat segít a kulisszajárás, a narráció. Jobban elindítja a képzeletemet. De az előadás végére elfáradok, hiszen a sokféle hanghatás befogadása erős koncentrációt igényel. De nélküle nem tudnám annyira átélni a sztorit. Örülök, hogy részem lehet ebben az élményben. Az a baj, hogy csak egyszer egy évben...

- Bizony, nagyszerű volna, ha többször is tudnánk akadálymentesített előadásokat tartani - mondta Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki szerint ez elsősorban pénzkérdés. - Amikor először rendeztünk efféle estet, 2010-ben még az előadást is úgy hoztuk ide. Mára pedig a Vörösmarty Színház is nagyszerű partnerünk abban, hogy helyben született előadást tudunk akadálymentesítve bemutatni. Most azért esett a választás Beaumarchais vígjátékára, mert úgy gondoltuk, épp elég nehézség van a fogyatékos emberek életében, így megpróbáljuk őket egy kicsit szórakoztatni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!