Hírek

2015.11.26. 18:11

Nemsokára itt a karácsony, jól jöhet az édességekkel teli receptkönyv!

Székesfehérvár – Megjelent a Desszertek könyvének második kötete: a szerzők tegnap vehették át tiszteletpéldányaikat szerkesztőségünkben.

Sebestyén Lilla

Mint minden egyes alkalommal, most is egy hangulatos kis összejövetelen adhattuk át megyénk szorgos és kétségkívül tehetséges cukrászainak a Pannon Lapok legújabb, ínycsiklandó receptekkel telerakott példányát. A Desszertek könyve 2. kötetet ez, amely muffinok, kekszek torták, rétesek, palacsinták, piték és kuglófok megannyi variációjával kecsegtet nem kevesebb, mint százhetven oldalon. Meglehet, a mi szerzőink nem végeztek mindenféle magas iskolát „sütéstudományból”, de attól még bátran mondjuk őket cukrászoknak, mert ük-, déd- és nagyanyáink receptjeit hozzák el nekünk, igazi tradicionális, magyar ízeket, amelyeket ők fejlesztettek tökéletesre, hogy most, a könyvben megosszák az olvasóközönséggel.

A Desszertek könyvének második kötetet immár a 16. a receptgyűjtemények sorában, és mint mindig, most négy megye asszonyai és urai tették különlegessé.

Ezúttal is rengeteg ételleírás érkezett, közel kettőezerötszáz darab, és ahogy Elekes András lapigazgató-főszerkesztő is elmondta a tisztelet példányok kiosztása közben: ennyi pályázó közül bekerülni már önmagában is hatalmas érdem!

A könyvben szereplő finomságok közül – nagy szerencsénkre – szerkesztőségi találkozónkra is megsütöttek párat.

Horváth Györgyné például mentás csokoládés süteményét, amelynek különlegessége, hogy otthon nevelgetett, saját gyógynövénnyel készíti. Mint mondja, unokái és a gyermekei is nagyon szeretik a mentolos dolgokat, ő meg imád sütni, így magától értetődő volt, hogy megpróbálkozik egy ilyen kombinációval.

Horváth Györgyné először került be receptjével sorozatunkba, ahogy Jezicskáné Schulcz Andrea is, aki szívecskés muffinjával hódította meg a szakértő zsűri szívét. Andreától megtudom, nagyon szép története van ennek a süteménynek: még férjének készítette el Valentin-napra és annyira jól sikerült, hogy úgy gondolta, ezt a receptet másoknak is ismerniük kell.

A muffin egyébként két piskóta – az egyiket piros ételfestékkel kell színezni – összeolvadása és a szív csak akkor látszik, ha félbevágják a süteményt.

De a találkozón természetesen voltak olyanok is, akik már évek óta hazajárnak hozzánk. Példának okáért Mihályiné Biczi Teréz, akinek most a fenséges Bokaccsó torta receptje gazdagítja könyvünket.

– Ez egy pikáns torta, rummal, dióval és csokival. Emlékszem, akkor kaptam a receptet, amikor fiatal óvónő voltam és az anyukáknak még megengedték, hogy olykor-olykor hozzanak be süteményt, mi meg másnap mindig kértük a receptet. Ez is egy ilyen, sárga, régi, édesanyától kapott lapon maradt meg – magyarázza meghatottan Mihályiné Biczi Teréz, aki azt is elárulja nekem, a mostani bekerülés azért is lett a szíve csücske, mert pont a születésnapján kapta meg az értesítőt: újabb könyvünkben szerepelhet, meg aztán mindjárt itt a karácsony, a szeretet ünnepe...

Egyik lelkes receptmesterünk meg is jegyzi, ő minden gyermekének ezt veszi ajándékba és szeretettel is fogadják tőle, hiszen egyrészt ott van benne a nagyi is, másrészt nem találtak benne még olyan ételt, amit után nem nyalták volna meg mind a tíz ujjukat.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!