Hírek

2017.08.16. 09:26

Kulturális főváros: ma még lehet szavazni, de mit mutatnánk meg Európának?

Székesfehérvár (kn) - A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért az Egyesült Királyság mellett hazánk a másik aspiráns. Legutóbb magyar város 2010-ben nyerte el a címet, akkor Pécs lett a befutó, tíz másik pályázó települést, köztük Székesfehérvárt megelőzve. Fehérvár városvezetése a 2023-as címre ismét beadná a pályázatot, ez ügyben várták a helyi polgárok szavzatait - ma még lehet szavazni a város honlapján, pályázzon-e Fehérvár? Mi megkérdeztük az olvasókat, mit írnának bele egy ilyen pályázatba?

Kocsis Noémi

Megmozgatta a hozzászólók fantáziáját a kérdés: mi lehetne vonzó az európai látogatók számára Székesfehérvárból? Mivel lenne érdemes pályáznunk 2023-ra? Íme, egy csokor a megfontolandó ötletekből:

1. " A néptánc köré építeném fel az egészet. Csinálnék történelmi szerepjátékokat, amibe bevonnám a közönséget is, korhű jelmezekben. "

2. "Ki kellene terjeszteni a lezárt sétáló belvárost részt úgy, hogy része legyen a skanzen, ahol be lehetne rendezni egy kézműves utcát, illetve a Zichy liget, a Távirda és Kégl utca bevonása úgy, hogy a Skála előtti tér egészen a várkapuig az út megszüntetésével egy teret alkotna, ott lehetne akár piac is. A Várkörút pedig lehetne sétáló utca úgy, hogy rengeteg pihenési leülési, lehetőséget adna, ami egy közösségi tér lenne, ahol lehet bármit csinálni és nem a lakótelepek terein menne a vigalom. L"

3. "Én a Bory-vár és környékét és a Halesz parkot is bevonnám."

4. "Ez izgalmas lenne! Én azt vizuálom, hogy Fehérvárról kiindulva - mint központ - valamilyen vonalvezetés mellett kapcsolódnának a kistelepülések. "

5. "Ahhoz az kellene, hogy nem csak konzerváljuk az elmúlt évszázadokat, hanem a jelennek és a jövőnek is építünk valamit."

6. "Olyan kulturális helyeket lehetne kialakítani, amik elég populárisak ahhoz, hogy folyamatosan embereket vonzzanak és ne kongjanak az ürességtől a megnyitót követő hónapban már... Van 3 tavunk, egy várunk, egy skanzenunk es egy romkertünk, valami interaktív izét kéne talán kezdeni velük. El kéne tüntetni a pár db belvárosi házról a málladozást. A paneleket meg ki lehetne takarni a belváros körül valami jópofa paravánnal "

7. "Én mellette vagyok. Németországban voltam úgy tíz éve egy EKF-ban, meg sem közelítette Fehérvár adottságait."

8. "A nem indulás nem lenne szégyen, inkább önismeretről tanúskodna. Az indulás persze segítene elhelyezni a fejekben a város tényleges helyét a ranglistán. Fehérvár csodás kis város, de ez szerintem még nem elégséges."

9. "Amire szükség lenne:fedett közösségi terek, konferencia központ, tudásközpont, rengezteg zöld terület, úthálózat. Szükség van a hoteleken túl hostelekre, vendéglátó egységekre, de azokban is az artgallery/romkocsma jellegűekre. Kellenek a koronázó város mentén korhű terek mai technikával...Fontos, hogy ezek 5-10év múlva is látogathatóak legyenek és rendelni kell hozzájuk forrást, hogy fenntarthatóak legyenek később is és ne az enyészeté.A lényeg szerintem egy egységes koncepcióban van."

10. "A Várkörút, Vörösmarty tér (de a Pávás ház is) nyerje el belvároshoz méltó színvonalát, (tudom magántulajdonok, de....) végre a Köztársaság mozi is kerüljön be a város kulturális vérkeringésébe."

11. "Szerintem egy friss, a város múltját tisztelő, hangsúlyozó modern kulturális programsorozat, amivel pályázni lehetne. Illetve egy meghatározó kulturális központot lehetne létrehozni a Bőrgyárból, kortárs művészeknek teret engedve (műtermekkel, kiállítótérrel), a Tisztiklub (bár állami tulajdon) is remek helyszíne lehetne akár zenei, akár képzőművészeti programoknak. Lepke- és botanikusház, óriáskerék a Vidámparki tó környékére. Több irodalmi műhely működik a városban, velük együttműködve is lehet remek programokat, fesztiválokat szervezni."

12. "Az ország egyik legjobb régészeti anyagával rendelkező múzeumából végre élvezhető, érdekes, látogatásra érdemes kiállítóhelyet csinálnék, rengeteg látványos, interaktív bemutatóval, viaszfigurákkal kibővített életképekkel, középkori városrészlet rekonstrukciókkal, stb."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!