Hírek

2016.09.30. 17:45

Kutatók éjszakája Fehérváron - A csokigolyó is átment a teszten

Robotika, labormunka, üzembejárás, csillagvizslatás és még számos érdekesség várta az érdeklődőket a kutatók éjszakája fehérvári programhelyszínein is.

Kocsis Noémi

Tavaly az Óbudai Egyetem robotos kínálata vonzott jobban, idén viszont a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal helyi központjába mentem, baktériumvizslatásra. Miután a közelmúltban is több olyan eset borzolta a kedélyeket országszerte, amelyben óvodások, iskolások betegedtek meg élelmiszertől, különösen érdekesnek tűnt megismerni az akár bármelyikünk tányérján felbukkanó kórokozókat. Szerencsére Bán Anita, az intézmény laboratóriumi mérnöke megnyugtatott, hogy a főleg nem megfelelően elkészített, nyers húsból álló kolbászokban és más készítményekben előforduló baktérium, amelyet mikroszkóppal meg is vizsgálhattunk, náluk is csak alkoholban tartósítva, bemutatásra fordul meg, megbetegedések kapcsán az élelmiszerhigiénés szabályok szigorú ellenőrzése folytán igen ritkán találkoznak vele. Az érzékszervi vizsgáló ott jártamkor tele volt, az alkalmi teszt-alanyok boldogan majszolták a különféle mintákat, akkor éppen a gyerekek kedvencének számító különféle csokis gabonagolyókat kellett ízérzékelés alá vetni. Úgy láttam, szinte mind átment a teszten.

Az országszerte 200 helyszínen megtartott kb. 2000 program közül a fehérváriakat a következő helyeken látogathatták a kíváncsiak: a Grundfosnál nemzetközi projekteken dolgozó mérnökök meséltek az új fejlesztési irányokról, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán a drónos próbafelvételtől a műholdtörténelmen át a robotversenyig óránként számos kínálattal vártak, míg a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban két távcsöves égboltnézést is hirdettek a naplemente, valamint a hozzá kapcsolódó légköri jelenségek iránt fogékonyaknak. A kutatók éjszakája így tényleg az éjszakába nyúló élmény volt.

Az unióban több mint tíz évvel ezelőtt indították útjára a kutatók éjszakáját azzal a céllal, hogy a fiatalok között jobban népszerűsítsék a természettudományokat és megmutassák, milyen izgalmas pálya is lehet egy kutatóé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!