Hírek

2017.06.23. 15:17

Deteki kutyagyilkos ítélete - nem elég az olvasás és a felfüggesztett, vélik az állatvédők

Nagy felháborodást keltett az állatvédők körében a deteki kutyagyilkos ítélete, amelyet ezen a héten mondott ki a bíróság. Fejér megyében is voltak hasonló ügyek már.

S. Töttő Rita

Még 2015-ben történt, hogy két fiú Detek felé menet videófelvételt készített arról, ahogy különös kegyetlenséggel kivégeznek egy kiskutyát. Országos felháborodás, több ezres állatvédelmi tüntetés hívta fel az ügyre és a hasonló esetekre a figyelmet, amelynek a végére most került pont – ám az állatvédők nem elégedettek. Az Encsi járásbíróság a deteki alpolgármester fiát 6 hónap, míg társát 5 hónap börtönre ítélte, előbbit állatkínzásért, utóbbit bűnsegédként elkövetett állatkínzásért.

Mindkét fiú büntetését felfüggesztették egy évre. Emellett a bíró „érzékenyítő" büntetést is előírt: a fiataloknak fogalmazást kell írniuk, miután elolvasták Csáth Géza Anyagyilkosság című novelláját, illetve megnézték a könyv alapján készült Witman fiúk című filmet.

– A jelenlegi bírói gyakorlattal nem vagyunk elégedettek. Komoly probléma szerintem, hogy maga az ügyészség sem kér letöltendő büntetést, így az ügyek már itt elcsúsznak. Ez pedig továbbra sem visszatartó erő, miközben lassan már egy bolti lopásért többet kaphat valaki, mint egy állat megkínzásáért – fogalmazta meg gondolatait az ügy apropóján Bíró Zsolt, fehérvári állatvédő, aki azt szeretné elérni, hogy az állatot ne passzív alanyként kezeljék, hanem gyakorlatilag sértettként. Ennek oka, hogy egy adott perben az állat ugyan nem tudja képviselni az érdekeit, de így a mögötte álló állatvédő szervezetek sem.

Egy korábbi fehérvári ügy a bíróságon, amelyben állatkínzás is volt a vád Fotó: Molnár Artúr

– Külön indítvánnyal élhetnek, de ez nem jó gyakorlat. A lényeg, hogy az lenne az előremutató, ha valaki képviselhetné a megkínzott állat érdekeit – tette hozzá.

A feol.hu kérésére Varga Noémi, a Székesfehérvári Járásbíróság szóvivője elárulta: 2012. január 1-től a Székesfehérvári Járásbíróságra 10 olyan ügy érkezett, ahol a vád állatkínzás (is) volt. A mai napig ezekből 7 fejeződött be, ebből 3 ügyben szabott ki a bíróság jogerősen szabadságvesztés büntetést (4- 9 hó tartamban). Ezekből két esetben nem végrehajtandó, hanem végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés volt a büntetés. A harmadik esetben ugyan végrehajtandó szabadságvesztés büntetést szabott ki, de a vádlott terhére még több más jellegű, például vagyon elleni bűncselekmény elkövetését is megállapította az állatkínzás mellett. Bíró Zsolt azt mondja, ez utóbbi ügyben ő is tanúskodott, akkor két kutyát éheztetett majdnem halálra egy fehérvári fiatalember.

Krepsz Gyöngyi, a Herosz fehérvári állatotthonának vezetője is visszatekintett kérésünkre az elmúlt idők ügyeire, melyekben érintettek voltak. A legtöbb ügy nem jut el a bíróságig, derült ki:

– Egy olyan ügyünk volt, ami büntetéssel végződött, de az nem került bíróságra. Az önkormányzat szabott ki pénzbüntetést rossz állattartás miatt az elkövetőre. A kutya 9 kilogramm volt az elkobzáskor, normál súlya 35 kilogramm – árulta el.  A menhelyre rendőrségtől, önkormányzattól is érkeznek kutyák, ilyenkor hivatalból indul eljárás, ám szinte soha nem jut el bíróságra az ügy, mert nincs elég információ. Most egy ügye van a Herosznak, mégpedig nyomozati szakaszban: szoptatós korú kutyakölyköket raktak ki ismeretlenek az utcára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!