Hírek

2015.10.12. 10:12

Kutyákat vagdos valaki Úrhidán

Úrhida – Kutyákat vagdos valaki a településen. A helyi állatorvos még nem találkozott hasonlóval, az állatvédők járőrözésre készülnek és feljelentést akarnak tenni.

S. Töttő Rita

Vasárnap érkezett az első, mellkasán agyonvagdosott kutya Koller István állatorvoshoz, akit azonnal műteni is kellett.

- Szerencse, hogy nem sérült az állat mellhártyája, mert akkor abba biztosan elpusztul. Nem szúrt sebek voltak, hanem inkább vágottak, ezért vélhetően nem vasvillával, hanem valamilyen egyéb eszközzel akarta valaki bántani őket. Hétfőn, azaz ma érkezett a másik, pontosan ugyanilyen sérülést elszenvedő kutya, amelynek a hasán volt a vágás  – árulta el a feol.hu kérdésére az állatorvos, aki maga is Úrhidán él immár 8-9 éve, ám hasonló esettel még nem találkozott. Ahogy Boda Zsuzsanna, a település jegyzője sem, akit szintén nagyon megdöbbentett a történet:

- Nagyon rettenetes ez, megdöbbentő és ilyet soha nem tehet senki, akkor sem, ha zavarja az elkóborolt kutya – hangsúlyozta a jegyző, aki hozzátette: emellett azért meg kell említeni, hogy a tulajdonos felelőssége az, hogy az állat ne mehessen ki az udvarról. Bíró Zsolt, a Fema állatmentők operatív vezetője hasonlóan vélekedik, és a feol.hu-nak elmondta: a további esetek elkerülése érdekében azt tervezik, hogy állatvédelmi járőrszolgálatot állítanak fel Úrhidán, valamint feljelentést is akarnak tenni.


Farádi-Szabó Andrea gazdi és Bíró Zsolt állatvédő a kutyával Fotók: Koppán Viktor

- Súlyos bántalmazás érte mindkét kutyát, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ivarzási időszak van, ilyenkor a kanok igyekeznek szabadulni és keresik a nőstényeket, ezért azt feltételezzük, hogy ez lehetett a gond. A bántalmazó valószínűleg így, kaszával vagy bármilyen éles tárggyal akarta elrettenteni az ebeket – tette hozzá Bíró Zsolt.

- A kutyám elmúlt 10 éves, így nagy esély volt rá, hogy a műtét után már nem ébred fel – nyilatkozta Farádi-Szabó Andrea, az egyik kutya gazdája. – Tudom, hogy ivarzási időszak van, el is zárom, de ha csak 5 percre engedem el az udvarban, akkor is minden módon megpróbál szabadulni és menni a nőstények után. Most is ez történt. De ez még nem jogosít fel senkit arra, hogy megvagdossa az állatokat! – hangsúlyozta és hozzátette: reméli, hogy valaki látott valamit és jelzi ezt neki vagy az állatvédőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!