Hírek

2015.07.02. 06:55

L. Simon László - A triatlonról

A triatlon az utóbbi évtizedekben egyre divatosabbá váló új sportágként nemcsak a versenyzőket, a profi sportolókat, hanem a mozogni vágyó lelkes amatőröket is egyre nagyobb számban vonzza.

L. Simon László

Egyszerűbb, mint nagy „elődje”,az öttusa, ugyanakkor olyan hagyományos sportágakat ötvöz, amelyek mindenkiszámára elérhetőek. Míg az öttusázók lovagolnak, vívnak és lőnek a futás és az úszás mellett, s ezért nem tudott az öttusa sosem igazi tömegsporttá válni, addig a triatlonosok úsznak, kerékpároznak és futnak, olyan sportokat űznek,amelyeket szinte mindenki kipróbált már.

A közoktatási rendszerben a legtöbben megtanulnak úszni, ráadásul a kormánya tanuszodaprogrammal ezt a kört igyekszik is továbbszélesíteni. Kerékpározni gyakorlatilag mindenki tud, a futást tanulni sem kell, csak gyakorolni,s élvezni az emberi test nyújtotta adottságot. Ráadásul a triatlon esetében nincs szükség professzionális stadionokra, mert futni és biciklizni a szabadban is lehet, de az úszás esetében is a természetes vizekben való mozgást támogatja a sportági szövetség.

A versenyzőknek a három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni,a profiknál a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje is beleszámít. A triatlon alapvetően egyéni sport, de rendeznek csapatversenyeket is. A Velencei-tó partján egyre gyakoribb vendégek a triatlonisták, aminek az az oka,hogy csodálatos tavunk nagyon közel van a fővároshoz, illetve hogy remek adottságokkal rendelkezünk triatlonos rendezvények lebonyolításához. A Velencei-tóban könnyen és biztonságosan lehet nyíltvízi úszóversenyeket rendezni. A kerékpárosok mind az egyre bővülő bicikliút-hálózaton, mind a Velencei-hegység hegyi útvonalain, mind a kerékpározásra gyakran használt közutakon nagyon jól és biztonságban érezhetik magukat. Több, triatlonverseny megrendezésére alkalmas helyszínnel rendelkezünk tehát, nem csoda, hogy sikeres Túra Triatlon és olimpiai távú triatlon versenyeketis szerveztek már a vidékünkön.

Mindez meghatározza a jövő fejlesztéseit is. A Velencei-tavon évtizedek óta megrendezett magyar és nemzetközi vitorlás, evezős és kajak-kenuversenyek mellett a triatlon is otthonra találhat itt, remélhetőleg egyre több rangos versenyt rendez a térségben a Magyar Triatlon Szövetség, a társszövetségek, illetve a lelkes sportvezetők. Ehhez a sportirányításért felelős kormányzati szervekkel, a szakmai szervezetekkel, az érintett egyesületekkel és valamennyi sportolóval szívesen fogunk össze annak reményében, hogy hamarosan hazánk egyik legkeresettebb triatlonos helyszíne legyen a Velencei-tó térsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!