Hírek

2015.04.01. 16:41

L. Simon László: Velencei-tavi fejlesztések

Az elmúlt években a második Orbán-kormánynak és az Európai Unió forrásainak köszönhetően számos fejlesztés valósult meg a tó környékén.

L. Simon László

A teljesen felújított Budapest–Székesfehérvár vasútvonalon új állomásépületek, új dinnyési állomás,Velencén közúti aluljáró jött létre. Dinnyés és Velence között kerékpárút épült, hamarosan befejeződik a Velencei-tavi Vízi Sportiskola agárdi telephelyének több mint kétmilliárdos fejlesztése, elkészült a velencei Korzó, megújult a pákozdi 48-asemlékmúzeum és az arborétum természettudományi kiállítása.Gárdonyban sikerül felújítani és megnagyobbítani az iskola mellett a sportcsarnokot, a termálfürdő kinti élményelemekkel bővült.

Folytathatnánk a sort, de inkább előre kell néznünk: mire van szükségünk,mit tudunk az Orbán Viktor vezette kormány segítségével megvalósítani az előttünk álló években. Javítanunk kell a tókörnyék közúti megközelítésén, a Mezőföld középső részeivel való összeköttetésén, a 62-es és az M6-os felé irányuló utak állapotán. Ezért felújítjuk az Agárd és Zichyújfalu, valamint a Velence és Pusztaszabolcs közötti utat.

Folytatni kell a kerékpárút-hálózatfejlesztését, ehhez 46 millió forintot kaptunk a kormánytól. Bekötjük a körgyűrűbe Kápolnásnyéket, így akár Székesfehérvárról indulva, folyamatosan bicikliúton haladva juthatnak el a kirándulók a nyéki Vörösmarty Emlékházhoz. Meg akarjuk építeni a Velence–Sukoró–Nadap kerékpárutat, így a meglevő aszfaltos mezőgazdasági út bevonásával már egészen Pázmándig lehet tekerni, s ezt az utat összekötjük Kápolnásnyékkel,így lesz egy nagy velencei-tavi körgyűrűnk is.

Készül az egyéb, akár kerékpározásra is alkalmas mezőgazdasági utak aszfaltozásának a terve. Agárdon az iskola szomszédságában új sportcsarnok épül, s a térségbe kell egy uszoda is, aminek akár Velencén,akár Gárdonyban is jó helyet lehet találni. A gárdonyi rendőrkapitányság épülete sem felel már meg az elvárásoknak, szerencsére Pintér belügyminiszter úr támogatja egy korszerű épület felépítését,amihez a város ingyenesen telket is felajánlott.

A parton fel kell számolni a retró hangulatot, ehhez elsőként a partszakaszok, kikötők felújítása szükséges. Ennek a tervezése, előkészítése a 791 millió forintos támogatásból még idén megtörténik. Elbíráltuk a Bence-hegyi kilátó építési pályázatát, remélhetőleg az év végére az is elkészülhet. Dolgozunk egy északi parti vízi színpad és a megújítandó északi evezős pálya tervein, hiszen kellenek új, a sportolókat és a fizetőképes közönséget a tóhoz vonzóélményelemek a térségünkbe.

Megújul a nyéki kastély is, benne kiállítóhely jön létre, s a közelében felépül egy új képzési központ, egy úgynevezett inkubátorház is.

Van tehát terv, és forrás is, de nem ülhetünk a babérjainkon, a jövőben a helyi, térségi termelőüzemek, agrárgazdaságok erősítésére, új munkahelyek teremtésére is nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Erre jó lehetőséget fog teremteni a kormány vidékfejlesztési programja, aminek a főbb elemeit már Brüsszelben is elfogadták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!