Hírek

2015.11.24. 15:34

A Károlyi-kastély igazi sikertörténet

Fehérvárcsurgó – Példaértékűnek és sikertörténetnek nevezte L. Simon László államtitkár a csurgói Károlyi-kastély megújulását és vagyonkezelőinek személetét.

Kocsis Noémi

A Károlyi-család törekvései és együttműködésük a tulajdonos államot képviselő nemzeti vagyonkezelővel mások számára is követendő példa lehet a honi kastélyok megmentésekor – mutatott rá L. Simon a park felújítás első ütemének zárórendezvényén. A parkban a vagyonkezelő Károlyi Alapítvány további fejlesztéseket tervez: minigolf, pétanquepálya is lenne benne.

A kastélyok felújításába beleölt milliárdok kevésnek bizonyulnak, ha nem párosul hozzá tulajdonosi szemlélet, ha az épületeket nem tölti meg élet, ha nem vonzóak turisztikai szempontból, s nem válnak önfenntartóvá. A Károlyi-kastély mindezeket elkerülve igazi sikertörténet, jegyezte meg L. Simon László hozzátéve: e sikertörténeten felbuzdulva javasolni fogja a Parlamentnek a vagyonjogi törvény módosítását, hogy a jövőben magánalapítványok és magánszemélyek is vagyonkezelésbe vehessék a lepusztult kastélyokat. A tulajdonosi szemléletmód ugyanis akkor is elengedhetetlen, ha valójában a tulajdonos az állam marad. A törvénymódosítás legkorábban tavasszal történhet meg, ehhez ellenzéki támogatás is kell, mondta a miniszterelnökségi államtitkár. Hangsúlyozta, a magyar kastélyok jelentős része ma rosszabb állapotban van, mint a rendszerváltáskor volt, ezért nagyon fontos, hogy a felújítások ne maradjanak el. A Károlyi-kastély parkjának megújulása több ütemben történik, az első ütem zárórendezvényén tegnap a vagyonkezelő alapítvány képviseletében Károlyi Angelica is beszélt terveikről. Mint a grófné elmondta, a park és a melléképületek megújulása folytatódik, kisebb, tematikus kerteket, minigolf- és petanque-pályát hoznának létre és egy labirintust is. E mellett a látogatóknak újabb programokat szerveznek, havonta több nyelvű vezetett botanikus sétákon és a közeljövőben telepítendő madármegfigyelőből is ismerkedhetnének a park életével az érdeklődők. A keddi eseményen a megújult parkot már meg is tekinthették a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!