Hírek

2017.04.18. 17:10

Lajoskomárom életében jelentős szerepet tölt be az önkéntes tűzoltóság

Lajoskomárom - A hivatásos tűzoltók mellett az önkéntes tűzoltók is sokat segítenek egy-egy tűz- vagy baleset során.

Szanyi-Nagy Judit

A Lajoskomárom Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1889 óta működik. A hozzájuk tartozó, jelenleg is a településközpontban található szertár 1976-ban épült. ám 2015 augusztusában teljesen felújították, modernizálták azt. Azonban a lajoskomáromi önkéntesek nemcsak a szertárt, hanem annak tartalmát tekintve is jó felszereléssel rendelkeznek - nem véletlenül: a Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az önkéntesek mintegy 30 kilométernyire vannak egymástól, amely időben nagyon sokat jelent az egyes mentéseknél.

Boldog László, az egyesület elnöke a lajoskomáromiak felszerelését mutatja Fotó: Szanyi-Nagy Judit

- A tűzoltó egyesületeket országos szinten kategóriákra osztották, egy 1-től 4-ig terjedő skálán. A 4-es kategóriába tartozók jobbára hagyomány-őrzők. A 3-as kategóriába tartozók már részt vesznek a tűzoltásban, de nincsen gépjárművük, míg a 2-es kategóriába soroltak részt vehetnek a tűzoltásban, műszaki mentésben, van gépjárművük, megfelelő végzettséggel rendelkeznek, de önállóan nem avatkozhatnak be. És van az 1-es kategória, akiknél a személyzet és a műszaki háttér is hitelesített, ide tartozunk mi is - mondja Béczi Zoltán, az egyesület parancsnoka, majd hozzáteszi: - A pázmándiak mellett a megyében egyedül mi tartozunk az önálló beavatkozói kategóriába is. Ez azt jelenti, hogy viharkárok, kisebb tűzesetek, műszaki mentések esetén a hivatásos egység segítsége nélkül is elvégezhetjük a szükséges feladatokat.

Béczi Zoltán és Boldog László az autókkal és az új szertárral Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Az önkéntesek munka mellett végzik a tűzoltósági munkálatokat, probléma esetén SMS-ben értesítve a szolgálatot teljesítőket, akik általában hat-nyolc percen belül elindulnak. A lajoskomáromiakhoz hat település - Lajoskomárom (és Középbogárd), Kabókapuszta, Dég-Újtelep, Mezőkomárom, Szabadhídvég (és Pélpuszta), valamint Felsőnyék - tartozik.

Mindemellett a falu életében is jelentős szerepet tölt be az önkéntes tűzoltóság: - Van saját tűzoltóbálunk, és részt veszünk egyéb rendezvényeken is, hol főzéssel, hol felvonulással, például a nemzeti ünnepeken - mondja Szücsné Sándor Zsuzsanna titkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!