Hírek

2017.04.20. 19:55

Meddig kell spórolnia annak, aki lakást szeretne venni?

Egy saját lakás sokak álma, és bár a lakástámogatások, hitelek, valamint a növekvő bérek is a segítségünkre lehetnek ennek a megvalósításában, a helyzet még így sem a legjobb.

Szanyi-Nagy Judit

A Központi Statisztikai Hivatal és az Otthontérkép nyilvános adatai alapján készített körképet az egyik országos hírportál. Ebben azt vizsgálták, hogy Budapesten, valamint négy másik (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok) megyében az ottlakók hány év alatt tudnának megvenni egy 60 négyzetméteres lakást. A számítást Fejér megyére nézve mi is elvégeztük, a hírportálhoz hasonlóan "steril" körülményt vizsgálva: az adatoknál azt vettük figyelembe, mennyi volt 2014-től 2016-ig egy Fejér megyei lakás átlag-ára, és a havi nettó kereset egy fő részére. Lakásárként a kínálati árat számoltuk - hiszen nyilvános adatként ez állt rendelkezésünkre -, és a végső eredményt is úgy kaptuk meg, ha a vizsgált Fejér megyei lakos a teljes fizetését a lakásvásárlásra tette félre.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben Fejér megyében 147 ezer forint volt az egy főre jutó havi nettó átlagkereset. Egy 60 négyzetméteres lakás átlag kínálati ára ekkor 13,1 millió forintba került, amely azt jelenti, ha másra nem költ a lakásvásárló, és ezek az árak is megmaradnak a lakást és a béreket tekintve, akkor 7 és fél év alatt tudta volna megvenni a lakást.

Az átlagkereset mellett a lakásárak is nőttek 2016-ban az azt megelőző évhez képest - azok jártak a legjobban, akik 2015-ben vásároltak lakást
Fotó: Koppán Viktor

2015-höz képest ezek az árak igencsak magasak voltak, hiszen 2014-et követően az egy főre jutó nettó havi átlagkereset 154 ezer forint volt, a 60 négyzetméteres lakás pedig átlagosan 10,3 millióba került. Ebből jól kivehető, hogy 2015-ben a bérek nőttek, a lakásárak pedig csökkentek, így ezekkel a kondíciókkal az előző több mint 7 év helyett csupán 5 és fél évig kellett volna gyűjtögetni a kinézett átlaglakásra.

2016-ban a 2014-es árakhoz képest még mindig jobb volt a helyzet, de 2015-höz viszonyítva ismét növekedtek az árak: tavaly ugyanis 11,6 millió forint kellett egy lakás megvásárlásához. Szerencsére emellett - a KSH adatai alapján - a bérek is nőttek, átlagosan már havi nettó 168 ezer forintot keresett egy fő ebben az évben, de még így is nőtt a spórolós évek száma: a 2015-ös 5 és fél helyett csaknem 6 évig kellett volna gyűjtögetni.

Természetesen ezeket az adatokat sok tényező befolyásolja pro és kontra egyaránt: az ember nem teheti félre az összes pénzét, de jó esetben nem is egyedül, segítség nélkül költ a jövőbeli lakásra.

Országosan

2014-ben Fejér megye a harmadik legdrágább megyének számított a lakásárakat (219 ezer forint négyzetméterenként) tekintve. 2015-ben sokat javult a helyzet, és bár 2016-ra 22 ezer forinttal nőttek az átlagárak (194 ezer forint), tavaly már hat megye is drágább lakásokat kínált a Fejér megyei áraknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!