Hírek

2014.04.15. 13:20

Lakásfenntartó szövetkezet - Közgyűlés saját költségre?

Azoknak kell állniuk a rendkívüli közgyűlés költségeit, akik ezt kezdeményezték – erről is dönthet a lakásfenntartó szövetkezet küldöttgyűlése, amely a minket megkereső lakók szerint jogaik csorbítását eredményezheti.

Házi Péter

Csütörtökön 17 órától tartja éves küldöttgyűlését a Civil Központban az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet, ahol az alapszabály módosítása is várható. Mint a lapunkat Szabó Melinda, Puskás Éva és Nagy Tibor vezetésével megkereső lakók elmondták, nehezményezik, hogy 1992 óta nem tartottak közgyűlést a lakásfenntartó szövetkezetnél, véleményük szerint ráadásul a most tervezett alapszabály-módosítások azt szolgálják, hogy a tagság még kevésbé tudjon majd a döntésekben részt venni. Ilyen javaslat, hogy mostantól egy lakó a közgyűlésen legfeljebb két másikat képviselhetne csak, hogy a rendkívüli közgyűlés költségét annak kellene viselnie, aki azt kezdeményezte, vagy, hogy amennyiben nincs elég megjelenő tag, határozatképtelen a közgyűlés, akkor nem lehet megismételt közgyűlést tartani.

Panaszosaink szeretnék, ha minél több lakó menne el a küldöttgyűlésre, hogy – habár szavazati joguk itt nincs – tanácskozási joggal részt vegyenek és ne engedjék, hogy jogaik csökkentését megszavazzák a küldöttek.

– Egy négyezer tagot számláló szövetkezet esetében szinte fizikai képtelenség közgyűlést tartani, tapasztalatunk az, hogy a tagság elenyésző része hajlandó részt venni egy ilyenen. Ezért működik a küldöttgyűlés, azaz a lakók helyett az általuk választott küldöttek döntenek. 1992-ben az akkor megjelent új szövetkezeti törvény által előírt átalakulás miatt mégis össze kellett hívni a közgyűlést. Jelentős költséggel kibéreltük a VOK-ot, több hirdetést is feladtunk, ehhez képest 92 ember jelent meg az első alkalommal. A másodszorra össezhívott közgyűlésen ez a szám 87 volt – emlékeztetett Farkas Béla ügyvezető.

Hozzátette, a küldöttgyűlés javaslatairól a februárban megtartott körzetenkénti lakógyűlésen tájékoztatták a lakókat.

Farkas Béla ügyvezető és Tettinger István szövetkezeti jogász szerint szó nincs jogok csorbításáról (Fotó: Házi Péter)

A szövetkezet jogásza, Tettinger István szerint az elmúlt időszakban több „képtelen ügyben” próbált néhány lakó közgyűlést összehívatni, a költségviseléssel azt szeretnék elérni, hogy a tagok érezzék ennek súlyát. Megismételt közgyűlést azért nem érdemes tartani szerinte, mert a küldöttgyűlés 78 fővel sokkal nagyobb, demokratikusabb felhatalmazással bír, mint a megismételt közgyűlés, ahol húsz-harminc ember eldöntheti négyezer sorsát. A mostani javaslat egyértelműsítést jelent, szó nincs arról, hogy a tagok jogai csökkennének.

– Néhányan mostanában „mindenféle mesékkel” járják a lépcsőházakat és aláírásokat gyűjtenek, hogy majd egy közgyűlésen a nevükben szavazhassanak. A meghatalmazásnak az az értelme, hogy ha akadályoztava vagyok a szavazásban, a véleményemet az általam meghatalmazott illető képviselje és nem az, hogy valakik szavazatokat gyűjtsenek. Pusztán erről szól az a javaslat, hogy egy ember legfeljebb másik kettőt képviselhessen – tette hozzá Tettinger István.

 

 

 

A bizalmatlanság továbbra is él

A polgármester megpróbált közvetítő szerepet vállalni a lakók és a szövetkezet között. Úgy tűnik, hiába.

Tavaly a városházán több száz szövetkezeti tag vett részt a paprikás hangulatú fórumon, amelyet követően szűkebb körben ismét találkoztak a szövetkezet, a lakók képviselői valamint Fehérvár polgármestere. Itt több kérdés felmerült, amelyekre választ ígért a szövetkezet.

– A lakókat képviselő kontaktszemély, akinek a válaszok, kérdések tekintetében levelet írtunk, visszaírt, kit keressünk. Akit megjelölt, az viszont nem szövetkezeti tag. Ráadásul egy másik „csapattól” is sorozatban kaptunk további kérdéseket, amit megelégeltünk, ezért szakadtak meg a tárgyalások – fogalmazott Farkas Béla, aki hozzátette, 65 éves, nem ragaszkodik az ügyvezetői poszthoz. Ám felhozta a miskolci dél-avasi lakásszövekezet történetét, ahol leváltották a vezetést, és most annyi adósságuk van, hogy az egész épületállomány nem ér annyit.

– Véleményem szerint a tárgyalások megszakadása, megszakítása nem segít abban, hogy a szövetkezet és a lakók között kialakult bizalmatlanság megszűnjön, vagy pozitív irányba változzon. Ebben az segíthetne, ha a szövetkezet összehívná a lakók valódi közgyűlését, ahol a felmerült kérdéseket tisztázni lehetne, a bizalmatlanságot meg lehetne szüntetni – mondta az ügyben Cser-Palkovics András. Hozzátette, az önkormányzatnak jogilag sincs köze egy lakásfenntartó szövetkezethez, ám mivel tízezer fehérvári él ezen épületekben, fontos a város számára az érintettek problémája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!