Hírek

2014.07.13. 12:38

Lány csak egyszer lehetsz - Hajadonságunk utolsó pillanatai

Kezdetben volt a legénybúcsú, mígnem az örök Évák úgy döntöttek, nekik is jár egy „utolsó” önfeledt, játékos este, mielőtt bekötik a fejüket. Vegyük sorra, miből is áll ez a hagyomány, ami ma már Magyarországra is begyűrűzött. Sőt, kötelező!

Buthy Lilla

Barátnők, testvérek Badacsony szívében. A póló felirata: „A gimnáziumi évek nem azért vannak, hogy megtaláld a férjed, hanem, hogy megtaláld a koszorúslányaid.” Kivételek persze vannak, ahogy menyasszonyunk esetében is , aki ma már feleség

A címadásnál drága nagymamám sokat ismételt, intő szavai jutottak eszembe: „Húsom, lány csak egyszer lehetsz, asszony egész életedben...” Ha pedig mégis el kell búcsúzni szép és gondtalan hajadonéveinktől, akkor tegyük azt alkoholmámorban, és röhögjük át magunkat az asszonyság visszavonhatatlan állapotába. Lezárul a fiatalságunk egy fejezete, egy valódi cezúra, ami megérdemel egy óriási bulit. Régen, sokkal kifejezőbben, nem leánybúcsúnak, hanem leánysiratónak hívták. Hogy ne sírjunk, szükség van szolid mennyiségű alkoholra és aranyos ajándékokra, amelyeket aztán a játékok közben megkaphat a menyasz-szony. Vásároljunk sok-sok kelléket, főképp azért, mert a lánybúcsú legviccesebb sztorijait mindig a vadidegenek adják. Ehhez viszont jeleznünk kell, mi egy bandába tartozunk, itt bizony leánybúcsú van folyamatban. Lehet ez egy vicces feliratú egyenpóló, kitűző, virágfüzér, a menyasszonynak fátyol, vagy egy „szépségkirálynős” szalag. A gratulációk sora és az ingyenitalok innentől kezdve borítékol-hatók.

A programot és a buli financiális oldalát is jó előre meg kell terveznünk. A helyszín bármi lehet, kezdve a nagy budapesti szórakozóhelyektől egy wellness-szállodán át egy barátunk nyaralójáig. Az időpont az esküvő előtt egy vagy két héttel a legideálisabb. Az amerikai filmekben ugyan mindig azt látjuk, hogy a párocska a nagy napot megelőző este tombolja ki magát, másnap pedig kisimultan, őszinte mosollyal állnak oltár elé. Mondanom sem kell, hogy ez a gyakorlatban hogy festene. Előfordul, hogy a párocska egy napon tartja a buliját. Az este általában külön indul, de később a két társaság találkozik és együtt búcsúztatják a jegyeseket.

Most pedig jöjjön pár személyes élmény, hiszen a közelmúltban Ábrahámhegyen és Budapesten is ünnepeltük a hajadonságunkat, meg persze azt, hogy drága barátnőnk fogott magának egy példányt, nem is akármilyet! Kata és Laci kivételes, irigylésre méltó pár. Ők azok, akik reményt, hitet adnak azoknak, akik zsigerből szkeptikusak vagy csak jelen pillanatban nem akarnak hinni a szerelemben. Gimnáziumi osztálytársakból lettek szerelmespár, majd jött az eljegyzés, és most friss házasokként, nászútjukat töltik.

Lánybúcsút szervezni egyébként nem egyszerű feladat. Pláne, ha alaposan, kétszer is elbúcsúztatjuk a kis feleségjelöltet. Az pedig, hogy már kislány korom óta ismerem a szerelmeseket, akik olyanok, mintha a testvéreim lennének, nem könnyít a dolgon, akármennyire is furcsa ezt leírni. Válogatni a rengeteg közös emlék és élmény között, kiválasztani a legjobb idézetet, végigpörgetni a számtalan belsős poént, megtalálni azt az egy, minden elképzelést felülmúló meglepetést, bizony nehéz dió. Életre szóló emlékeket gyártani óriási felelősség. Az első és legfontosabb szabály, hogy ismerd a közönséget! Ha a menyasszony félénkebb, visszahúzódó teremtés, ne küldjünk rá tejszínhabbal befújt vetkőzős fiút, és ne lepjük meg hímtagot formázó tortával. Ami viszont tényleg elengedhetetlen egy jó leánybúcsúhoz: egyenpólók, obszcén, de vicces ajándékok, szentimentális, megríkatós meglepetések, és sok-sok izgalmas feladat. Annál is több alkohol. Apropó, szesz! Van egy kedves ivós játék, amivel nem hibázhatunk, osztatlan sikert aratott a spicces lánykák körében. Csak a vőlegényt kell meg-interjúvolni. Például: mi volt a jele az oviban? Hány évesen csókolózott először? Kata mely tulajdonságait szereti a legjobban? Ha bármit választhatna, melyik együttes játszana a lagzin? (Rolling Stones, még szép!) A játék egyébként egyszerű, mint a fakocka: jól ismered azt a férfit, akivel összekötöd az életed? Ha nem, igyál! Nem az volt a cél, hogy megöljük az arát, így minden második feles pohárba vizet töltöttünk. Ha jól válaszolt a kérdéseinkre, ajándékot kapott. A játék közepén már a vizes feles volt a legnagyobb jutalom, legalábbis a menyasszony arca ezt tükrözte. Budapesten kincskereső játékot szerveztek az „eltés” egyetemi barátnők. A menyasszonynak egy múltidéző kocsmatúra keretében kellett különféle feladatokat megoldania. Ha ügyes volt, megvolt a lánybuli következő stációja. Az est végén még egy oklevéllel is megleptük, amire a következő szöveget véstük: „Kata a mai napon hajadon életét lezáró feladatait teljesítette, a próbákat kiállta, a bulit túlélte. Ezzel elnyerte a „Házasságra léphet!” jogcímet, mely megismételhetetlen, és csak egyszer adományozható. Jogosulttá vált, hogy házasságra lépjen. Köszönjük, hogy velünk töltötted hajadonságod utolsó édes pillanatait!” Most pedig jöhet az asszonyköszöntő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!