Hírek

2017.01.19. 18:50

Lassan már a téltemetésre készülnek a dégi hagyományőrzők

Dég - A szórakozni vágyókat és a kreativitást kedvelőket egyaránt megszólítja a Dégi Hagyományőrző Klub és a Fürge Ujjak Baráti Köre: a tagok számos programot, találkozót szerveznek, idén is lesz busójárás!

Szanyi-Nagy Judit

A dégi hagyományőrző klubot 2013-ban hozták létre a néptáncért lelkesedő és a népi hagyományok iránt érdeklődő felnőttek.

- Az egész év eseményeiből válogatunk: a legutóbbi rendezvényünk az újborhoz kötődött, most pedig izgatottan készülünk a téltemetésre - meséli Panyi Anett, a klub egyik tagja.

Idén kevesebb utcába térnek be a Mohácsról érkező ugróbusók Dégen, de új program is lesz: látványos, vicces rönkhúzás Fotó: Szaniy-Nagy Judit

- Február 18-án állakodalmat tartunk, mert a farsang idején nincs a faluban esküvő. A meg nem házasodott fiatalok végighúznak egy rönköt a faluban, majd délután a farsangi jegyző, a semleges egyház és a dégi farsang püspöke ideiglenesen összeadja a párt. Ezután, meggyújtva a máglyát, elégetjük a telet szimbolizáló Konc királyt. Az eseményen az Újmohácsi Ugróbusó Egylet busói is részt vesznek, ahogy azt a korábbi években is tették.

A Fürge Ujjak Baráti Köre is szorgoskodik: - Elkezdtünk a húsvétra összpontosítani, nyuszik és bárányok készítését, illetve tojások körbehorgolását tanuljuk együtt, de lakásdíszítéshez való kellékeket is csinálunk, például ajtó- vagy ablakdíszt - mondja Szanyi-Nagy Zsoltné klubvezető.

A Fürge Ujjak Baráti Kör tagjai főként sálakat készítettek ezen a decemberi alkalmon, idén is sok rendezvénnyel készülnek Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A kéthetente, rendszeresen találkozó csoportnak két fő célja van. Az egyik, hogy megkeressék és bevonják a körbe azokat az embereket, akik olyan kismesterséggel foglalkoznak, amit érdemes megtanulni, és tovább vinni, átadni a mai fiatalságnak. A másik, hogy megtanítsák a tagokat arra, ami valójában érdekli őket: kötni, horgolni, gyöngyözni, varrni vagy hímezni. A 2013 óta működő klub sikeres. - Több rendezvényen részt vettünk már, tavaly a győri „Tájak, ízek, szokások - Mezőföld" kiállításon, 2015-ben pedig a „Mezőföld rejtett kincsei" programsorozaton. A sárosdi kézműves találkozón is bemutatkoztunk, sőt, mi magunk is egy találkozó szervezésén gondolkodunk - árulja el a klub vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!